Eveniment

APMGR: În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare. Trebuie să le asigurăm producătorilor un mediu propice să producă aici sau să aducă aceste medicamente pentru accesul pacienţilor la tratament

APMGR: În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste...

Autor: Mirabela Tiron

11.10.2023, 13:27 76

Medicamentele generice şi biosimilare intrate în România în perioada 2015 - 2022 au optimizat bugetul CNAS cu un miliard de euro iar specialiştii estimează că medicamentele generice şi biosimilare care vor intra pe piaţă în următorii doi ani vor creşte în următorii cinci ani optimizarea bugetară cu aproximativ 345 milioane euro, potrivit datelor prezentate de oficialii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)

„În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare care au generat economii de cost de un miliard de euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preţuri mari (referinţă IQVIA 2021). Menţionăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet şi neurologie” a spus Daniel Bran, vicepreşedintele APMGR, în cadrul unei conferinţe despre optimizarea bugetului cu ajutorul medicamentelor generice şi biosimilare. El a mai spus că este nevoie de susţinerea autorităţilor şi de asigurarea unui mediu propice ca producătorii să producă aici sau să aducă aceste medicamente pe piaţa locală.

În primul an de la intrarea unui produs generic pe piaţă locală, preţul medicamentului (DCI) scade cu circa 40%. Iar în anul patru de prezenţă pe piaţă, preţul scade cu 76%, potrivit lui, care a citat date de la Iqvia. Intrarea medicamentelor generice pe piaţă înseamnă economii de cost considerabile la bugetul sănătăţii, a mai subliniat el.

În ceea ce priveşte medicamentele biosimilare, acesta au în acest moment o pondere foarte scăzută, de doar 10% din piaţa medicamentelor biologice.

„Cele peste 20 de fabrici ale producătorilor locali de medicamente acoperă toate ariile terapeutice şi asigură un loc de muncă pentru 7.000 de persoane. În ciuda investiţiilor în permanentă creştere, ponderea producătorilor locali în întreaga piaţă farmaceutică din România are o tendinţă de scădere în ultimii ani”, a spus Simona Cocoş, preşedintele APMGR. În total, în acest moment în România există aproape 2500 de medicamente generice şi peste 100 medicamente biosimilare.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat.  O companie poate dezvolta un medicament generic numai după ce expiră brevetele medicamentului original. Brevetul standard este de 10 de ani.

Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi  protejate de brevete.  Medicamentele biologice (numite şi biofarmaceutice) sunt medicamente derivate din biotehnologie, al caror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri si drojdie.

În România, preţul unui medicament generic nu poate depăşi 65% din preţul medicamentului original al cărui generic este, iar pretul unui medicament biosimilar nu poate depasi 80% din preturl medicamentului biologic de referinţă.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO