Eveniment

Apcarom are pierderi si in al doilea trimestru

23.07.2004, 00:00 17

Producatorul de echipamente pentru cale ferata VAE Apcarom Buzau a incheiat primul semestru al anului cu o pierdere de 15,3 miliarde lei.
Compania a mers pe pierdere si in al doilea trimestru, dupa ce in primele trei luni ale anului, inregistrase o pierdere de 5,7 miliarde lei.
Cifra de afaceri a companiei pe primele sase luni a fost de 84 miliarde lei (2,1 milioane euro), in scadere in lei cu peste 47% comparativ cu vanzarile din perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, veniturile totale ale companiei au atins in primul semestru  129,4 miliarde lei (3,2 milioane euro), in scadere in lei cu aproximativ 27% comparativ cu primele sase luni ale anului precedent. Scaderea semnificativa a cifrei de afaceri se datoreaza faptului ca  CFR, principalul client al Apacrom, a amanat  trimiterea comenzii anuale. "Cand am stabilit capacitatile de productie, CFR avea o comanda, potrivit discutiilor purtate cu ei, dar cum acea comanda nu a venit, am ramas descoperiti, mai ales ca activitatea noastra este orientata in primul rand spre piata interna" a declarat Vintila Mocanu, directorul general al companiei. Anul trecut, vanzarile catre CFR reprezentau 40 - 50% din totalul vanzarilor Apcarom. In cele din urma comanda de la CFR a venit . "In perioada imediat urmatoare vom fi gata sa livram intreaga cantitate comandata" a precizat Mocanu.
Scaderea veniturilor in primul semestru al anului s-a datorat si diminuarii portofoliului de comenzi la export, ca urmare a amanarii unor proiecte de refacere a infrastructurii, in special in Grecia, Slovenia si Siria.
Rezultatele financiare ale Apacrom au fost afectate si de cresterea accetuata a pretului otelului pe piata mondiala. "Clientii nostri sunt in general administratori de cale ferata si atunci cand si-au facut bugetele anul trecut nu au putut anticipa cresterea fantastica a pretului la metal. Si reducerile s-au facut la cantitatile comandate", a spus Mocanu. Achizitiile de materii prime si materiale sunt asigurate in proportie de  circa 90% din importuri.
Potrivit conducerii Apcarom, compania va incheia pe profit anul acesta, dar obiectivul de crestere cu 15% a profitului comparativ cu anul trecut se pare ca nu va fi atins. Pentru acest an, Apcarom isi planificase obtinerea unui profit de 69,4 miliarde lei.
Apcarom a inregistrat pierdere in primele sase luni si din activitatea financiara, pierdere in suma de 1,3 miliarde lei. "Platile de la CFR aferente livrarilor pe anul trecut au venit foarte greu si am fost nevoiti sa utilizam linia de credit la maximul posibil" a precizat Mocanu. Apcarom a apelat la credite bancare in valoare de 39,3 miliarde lei la sfarsitul perioadei de raportare.
Scaderea lichiditatii generale a companiei s-a datorat si achizitionarii unei linii automate de fabricat tirfoane in valoare de 35 miliarde lei, care urmeaza sa aiba o productie marfa de circa 3 milioane euro pe an, productie destinata in special exportului. "Incepand cu anul 1998 din momentul privatizarii companiei, actionarul majoritar (reprezentat de grupul austriac VAE Aktiengesellschaft - n. red) a derulat un program mai amplu de investitii. Practic din '97 nu am mai platit dividende, profitul in general fiind reinvestit. In fiecare an s-au investit circa 800.000 - 1.000.000 euro, aceste investitii rmergand spre achizitia de utilaje, modernizari, reparatii" a comentat Mocanu.
VAE Aktiengesellschaft detine 77,4% din actiunile Apcarom, cel mai important actionar minoritar fiind fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 6,1%.
Actiunile Apacrom sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se ieri la  4.340 lei/actiune, in scadere cu peste 14% fata de cotatia precedenta. La pretul respectiv, capitalizarea bursiera a companiei este de 7,8 milioane euro.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO