Eveniment

Apartamentele la 30 de minute de centru s-au ieftinit cu 20-25%

Apartamentele la 30 de minute de centru s-au ieftinit cu 20-25%
05.05.2009, 00:00 26
 

Scaderi de peste 20% de la inceputul anului au fost inregistrate si in zonele 13 Septembrie si 1 Mai, potrivit indexului imobiliar ZF, calculat pe baza anunturilor de vanzare publicate pe site-ul anuntul.ro, luand in considerare apartamentele cu 3 camere construite intre anii 1980 si 1990, cu o suprafata intre 70 si 80 de metri patrati.

Cele mai mari reduceri de la inceputul anului au fost inregistrate in zonele periferice, precum Drumul Taberei - 25,2%, Berceni - 24,3% si Vitan Mall - 23,6%, potrivit indexului ZF realizat pe baza anunturilor de pe site-ul anuntul.ro. In zonele Alba Iulia si Victoriei, proprietarii de apartamente nu au motive de ingrijorare privind scaderea preturilor. Acestea au stagnat, explicatia fiind si faptul ca piata este blocata, atat pe partea de oferta, cat si pe partea de cerere.
Scaderi de mica amploare s-au inregistrat in zonele Dorobanti, Dristor, Decebal si Stefan cel Mare - unde reducerile au fost de sub 12% fata de inceputul anului.
Zonele Stefan cel Mare si Dristor au recuperat din scaderile inregistrate in lunile de la inceputul anului printr-o usoara crestere a preturilor in luna aprilie, de 6,9% si respectiv 3,8%. In medie, fata de luna precedenta, in aprilie s-a inregistrat o scadere a preturilor de 4,8%. Declinul este mai temperat decat in luna martie, cand preturile au coborat intr-o singura luna cu 7,5%.
Cele mai mari scaderi in ultima luna au suferit zonele 13 Septembrie, Vitan Mall, Crangasi si Drumul Taberei, de peste -10%.
„Scaderile in anumite zone ajung si la 10-15% pe luna, iar fata de anul trecut, preturile sunt undeva la jumatate", spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, companie de consultanta imobiliara.
Vanzatori de contracte
Pe site-urile de internet apar mult mai putine anunturi de vanzare decat in urma cu jumatate de an. Piata imobiliara este blocata atat din cauza cumparatorilor care nu mai au acces facil la finantare din partea bancilor si care nu se mai angajeaza asa usor in datorii, dar si din cauza vanzatorilor, o parte dintre ei refuzand ideea unui pret mult mai redus.
In locul proprietarilor care au renuntat pur si simplu sa vanda la preturi atat de scazute, a aparut o noua categorie de vanzatori: cei care ar fi dorit sa detina un apartament intr-un bloc nou construit, in 2008 sau 2009.
„Cedez contract, apartament 3 camere, nou, la cheie, constructie 124 mp, finalizare iunie 2009, pret 120.000, pret actual al constructorului 128.000", asa arata unul dintre anunturile de vanzare de acest gen aparute pe site-ul anuntul.ro.
Acest gen de anunturi de vanzare apare in doua situatii diferite: fie investitori care au platit anul trecut avansul pentru un apartament, iar acum nu mai pot plati restul, din cauza accesului dificil la finantare; fie investitorii care au platit avansul s-ar putea confrunta cu situatia in care dezvoltatorul da faliment si incearca sa scape de acel contract, adica sa scape de riscul de a pierde banii.
„Avem 2.000 de apartamente de la investitorii care au platit anul trecut avansul din fonduri proprii, urmand ca anul acesta sa ia un credit de la banca sa achite restul. Insa anul acesta nu mai sunt eligibili pentru ofertele bancilor. In functie de dezvoltator, termenul de plata poate fi amanat, nimeni nu vrea sa-si piarda clientii. Vorbim de proiecte care au toate sansele sa fie terminate", spune Ilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO