Eveniment

Apar primele cifre de la patronatele din constructii: Patru piete din constructii, de 3 mld. €, s-au prabusit cu 30 - 90%

Apar primele cifre de la patronatele din constructii: Patru piete din constructii, de 3 mld. €, s-au prabusit cu 30 - 90%
17.09.2009, 00:00 38

Asociatiile producatorilor de materiale de constructii estimeazaca ritmul de scadere se va mentine si in primul semestru din2010.

"Vor urma inca sase luni cu probleme pentru producatorii demateriale de constructii, pentru ca varful crizei, care va fi atinsin octombrie-noiembrie, exact inainte de perioada de iarna, candconsumul de materiale de constructii este de obicei scazut", spuneClaudiu Georgescu, director general al Asociatiei Producatorilor deMateriale de Constructii din Romania (APMCR).

Tendinta este sustinuta si de Patronatul Industriei din Cimentsi Altor Produse Minerale (CIROM), potrivit caruia consumul deciment a scazut cu circa 30% in primele sase luni, ajungand lanivelul din 2006. "In momentul de fata, productia si consumul suntmai mici cu 30%. Suntem inca in limite de rentabilitate. Semne derevigorare nu avem, ci numai declaratii ale oamenilor politici", aafirmat Ion Crangasu, directorul executiv al CIROM.

El sustine ca scaderea consumului de ciment, inceputa in ultimultrimestru din 2008 si care s-a accentuat in primele doua trimestredin 2009, a determinat producatorii sa amane pentru anii urmatoriinvestitiile in extinderea capacitatilor de productie, estimate la1 mld. euro.

Un alt sector lovit puternic de criza a fost industriaproductiei de tamplarie termoizolanta, unde consumul a scazut cu40-45% in primele sase luni, ritm care se va mentine pentruintregul an, piata urmand sa ajunga la 500 mil. euro, jumatate fatade nivelul inregistrat in 2007.

"Nu ne asteptam la o imbunatatire a situatiei in perioadaurmatoare. Speram ca la sfarsitul anului dezastrul sa fie cat maimic. Programul de reabilitare termica nu a dat rezultatele pe carele asteptam, pentru ca autoritatile gestioneaza deficitarproiectul", a declarat Valentin Petrescu, presedintele PatronatuluiProducatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT).

Pe de alta parte, consumul de otel-beton a scazut la jumatate inprimul semestru cu circa 50%, pana la 364.000 de tone. Pentruintregul an, consumul se va reduce la 770.000 de tone de la 1,35milioane de tone in 2008. "Dupa un an in care productia de otel aatins nivelul de dinainte de '89, consumul si productia se vorreduce la jumatate", afirma Calae Mandru, reprezentantulARDIMET.

Strans legata de investitiile din infrastructura si imobiliare,vanzarile de utilaje de constructii terasiere au scazut in primulsemestru cu 88%, pana la 220 de unitati, potrivit AsociatieiDistribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC).

"In 2009 am ajuns la o situatie incredibila. Daca initial speramsa ajungem eventual la nivelul din 2006, in momentul de fataestimam ca vom atinge 30% din nivelul vanzarilor de anul trecut", adeclarat Petre Moroianu, secretarul general al ADUC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO