Eveniment

Apa Nova scumpeste apa cu 5%

20.07.2005, 20:07 30

Apa Nova va scumpi cu 5% metrul cub de apa pentru a-si recupera o investitie de 55 mil. euro facuta in constructia statiei de tratare de la Crivina, care insa nu va imbunatati calitatea apei din Bucuresti.

Veolia, compania cu capital francez care detine ApaNova, a investit 55 mil. euro pentru finalizarea constructiei la statia de epurare a apei din Crivina, aflata la 15 km de Bucuresti inspre Pitesti. Reprezentantii companiei spun ca suma investita a provenit din finantare proprie si ca o data cu deschiderea noii statii se va majora cu 10 bani (1.000 lei vechi) pretul pentru un metru cub de apa, de la 1,83 lei (18.338 lei vechi) la 1,93 lei (19.338 lei vechi).

Apa Nova administreaza si celelalte doua statii care furnizeaza apa pentru consumatorii din Capitala, Rosu si Arcuda. Statia de la Crivina va avea o capacitate maxima de 3 metri cubi pe secunda, iar Rosu si Arcuda furnizeaza un total de 14 metri cubi pe secunda. Compania detine 7 statii de pompare in Romania.

Statia Crivina va fi functionala din luna octombrie, moment pentru care a fost anuntata si scumpirea. Contractul de concesionare dintre companie si Primaria Capitalei stipuleaza faptul ca Apa Nova nu are dreptul sa modifice pretul la apa potabila atat timp cat nu face investitii in statiile de epurare. Crivina este prima investitie pe care o face Veolia in statiile care deservesc Bucurestiul.

Crivina va folosi un nou procedeu de tratare a apei, care presupune ozonificarea (distrugerea microorganismelor cu ajutorul particulelor de ozon) si decantarea (separarea nisipurilor si a altor aluviuni de apa) intr-un sistem conceput de o filiala a Veolia. Statia se alimenteaza din raul Arges. Desi la Crivina se va folosi si procedeul de clorinare pentru dezinfectarea apei, intr-un procentaj mai mic decat in prezent, ozonificarea va inlatura o parte a gustului si a mirosului specific de clor. Insa, pentru ca apa de la Crivina se amesteca cu cea de la celelalte doua surse - Rosu si Arcuda -, consumatorii vor avea parte de aceeasi calitate a apei. Apa de robinet din Bucuresti este potabila conform standardelor, dar datorita gustului si mirosului neplacut este practic de nebaut.

"Apa din Bucuresti este buna, insa trebuie eliminate gustul specific si mirosul de clor", afirma viceprimarul Bucurestiului, Razvan Murgeanu.

Apa Nova estimeaza o cifra de afaceri de 60 mil. euro pentru 2005, valoare aflata la acelasi nivel din 2004. Compania are filiale in Bucuresti si in Ploiesti si a realizat pe primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri cu 10% mai mare fata de cea din aceeasi perioada din 2004. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO