Eveniment

ANSVSA, cu 5.000 de angajaţi, se opune desfiinţării afirmând că ar fi „haos în sistem“

Autor: Alice Gheorghe

16.02.2011, 23:35 192

Desfiinţarea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentruSiguranţa Alimentelor (ANSVSA) ar crea "haos total în sistem" şi araduce complicaţii şi multe dezavantaje pentru populaţie, a declaratşeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Sălaj, Mircea Martin.

Conducerea DSVSA Sălaj a aflat de propunerea privinddesfiinţarea ANSVSA printr-o notă de serviciu emisă de autoritatecătre structurile subordonate din judeţe, transmite corespondentulMediafax.

"Suntem profund nemulţumiţi de propunerea privind desfiinţareaANSVSA şi transformarea ei în două agenţii fără personalitatejuridică, în subordinea Ministerului Agriculturii şi a MinisteruluiSănătăţii. ANSVSA este funcţională şi bine organizată, dupăprincipiile europene în domeniu. Dacă se va pune în practicăaceastă propunere, va urma haos total în sistem, încurcături şidezechilibru, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fioamenii de rând, care sunt beneficiarii direcţi ai serviciilornoastre", a spus Mircea Martin într-o conferinţă de presă.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a declarat că mai multeasociaţii profesionale private au depus memorii la SecretariatulGeneral al Guvernului (SGG) prin care solicită Executivuluidesfiinţarea ANSVSA prin transformarea în două agenţii sau direcţiigenerale fără personalitate juridică în subordinea ministerelorAgriculturii şi Sănătăţii.

Roatiş a adăugat că asociaţiile au solicitat şi reducereanumărului de angajaţi ai autorităţii cu 2.500 de persoane şivânzarea laboratoarelor instituţiei. El a spus că ANSVSA aprezentat SGG un punct de vedere prin care se propunţă împotrivamodificării structurii instituţiei.

Directorul DSVSA Sălaj a arătat că jumătate din cei 5.000 deangajaţi ANSVSA de la nivel naţional riscă să piardă locurile demuncă. Potrivit acestuia, consecinţele desfiinţării ANSVSA înseamnăîncurcături în ceea ce priveşte circulaţia animalelor, siguranţaalimentară şi sistemul de identificare animalieră.

"Mai mult, ANSVSA gestionează managementul riscurilor la bolicontagioase. Dacă va fi reorganizată, vor urma bulversări majore însistem. Noi nu am avut probleme până acum, am demonstrat că putemfuncţiona şi putem rezolva cerinţele UE. Suntem monitorizaţipermanent şi am dovedit că ne descurcăm. De ce trebuie să se facăreorganizarea unui sistem bine organizat şi funcţional?", s-aîntrebat el.

Roatiş a spus că ANSVSA a prezentat SGG un punct de vedere princare se pronunţă împotriva modificării structurii instituţiei.

El nu a precizat care sunt asociaţiile respective.

"Sperăm ca poziţia Guvernului să fie de menţinere a actualeistructuri, mai ales că în prezent derulăm o serie de proiecte,printre care liberalizarea comercializării de carne de porc.Aşteptăm un răspuns în acest sens", a mai spus Roatiş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO