Eveniment

Angela Merkel ajunge dupa-amiaza la Bucuresti. Congresul PPE a inceput

Angela Merkel ajunge dupa-amiaza la Bucuresti. Congresul PPE a inceput

Foto: AFP

17.10.2012, 11:36 1017

Congresul Partidului Popular European (PPE) - cea mai puternica structura politica paneuropeana - a inceput la Palatul Parlamentului (PE) unde, in cursul dupa-amiezii este asteptat sa ajunga si cancelarul german Angela Merkel.

Intr-o sesiune intiala au tinut scurte discursuri presedintele PPE Wilfried Martens, seful popularilor europeni din Parlamentul European Joseph Daul, presedintele PDL (partid afiliat la PPE) Vasile Blaga, presedintele UDMR (afiliata la PPE) Kelemen Hunor si Theodor Stolojan, liderul parlamentarilor romani de dreapta din PE.

Discursurile au fost generale, dar s-a vorbit despre criza, somaj, o noua directie pentru Europa - de pilda Daul sustine ca somajul nu mai este o problema nationala, ci europeana, iar raspunsul la criza trebuie sa fie unul european si nu national.

Dupa-amiaza va fi agitata pentru ca vor vorbi Anghela Merkel - care va ajunge la Bucuresti in jurul orei 14.00 si va pleca dupa cateva ore - seful Comisiei Europene Durao Barroso si presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy.

Este la fel de semnificativ pentru ca dreapta europeana se va pune de acord asupra directiilor comune viitoare - si nu mai departe de maine incepe summit-ul UE a sefilor de state sau de guverne in care se va decide, in linii mari, bugetul UE pentru 2014-2020.

Parlamentarul liberalul Ioan Ghiese face circ la nivelul 1 a Palatului Parlamentului si protesteaza fata pe Traian Basescu. El zice ca ii reprezinta pe cei 7 mil. de cetateni care, la referendum, au votat impotriva lui Traian Basescu. Ghise nu a mai fost pus pe listele USL la alegerile din 9 decembrie. El invoca "libera circulatie a persoanelor" prin Parlament.

In cele doua zile de congres se va decide: noua conducere a PPE; platforma-program a PPE; conturarea unui profil al candidatului PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene dupa 2014.
Sunt la Palatul Parlamentului zeci de ziaristi straini care urmaresc evenimentul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO