Eveniment

Angajatorii apasă acceleraţia creşterilor salariale: Salariul mediu net a crescut cu 15% de la an la an. Top cinci cele mai bine plătite sectoare câştigă între 1.750 de euro şi 2.100 de euro net pe lună

Autor: Ramona Cornea

13.10.2023, 08:30 6745

Salariul mediu net pe economie a crescut cu 15,2% în fiecare lună din acest an comparativ cu luna corespondentă din anul precedent „Un factor care a condus la aceste creşteri salariale poate fi dat de sectoarele de activitate care se manifestă în continuare printr-un deficit al specialiştilor” „Ne aşteptăm ca în a doua parte a anului aceste creşteri să se modereze, mai ales pe fondul incertitudinii din multe sectoare economice, atât faţă de scăderea consumului cât şi faţă de măsurile fiscale anunţate de guvern.”

Salariul mediu net pe economie a ajuns la puţin peste 4.500 de lei în luna august a acestui an, în creştere cu 15,2% faţă de aceeaşi lună din acest an, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata inflaţiei a fost de 9,4% în luna august, astfel că indicele câştigului salarial real a fost de 105,3% în august 2023 faţă de luna august 2022.

De altfel, angajatorii au apăsat puternic acceleraţia creşterilor salariale în acest an, după ce rata inflaţiei a avut un impact semnificativ în puterea de cumpărare a angajaţilor lor anul trecut. Aşadar, în fiecare lună din acest an salariul mediu net pe economie a crescut cu circa 15% comparativ cu luna corespondentă din anul precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO