Eveniment

Analiză Buget: Veniturile din TVA au fost în primele două luni din 2021 de 11,6 miliarde lei, cel mai mare nivel înregistrat vreodată în acest interval

♦ Faţă de primele două luni din 2020, când economia continua creşterea din 2019, încasările din TVA au crescut cu 1,1%.

Statul a încasat din TVA 11,6 mld. lei în primele două luni din 2021, în creştere uşoară cu 1,1% faţă de cât a încasat în primele două luni din 2020, când încasările din TVA au fost de 11,5 mld. lei, până atunci, cel mai mare nivel înregistrat de Finanţe, arată execuţia bugetului general consolidat la două luni din 2021.

Este o performanţă a economiei şi consumului, pentru că activitatea economică a României traversează deja al doilea an de criză şi datele la două luni din 2021 sunt comparate cu datele din primele două luni din 2020. În ianuarie-februarie 2020, economia urma tendinţa din 2019 - criza nu se instalase în România, operatorii economici încă nu îşi închiseseră activitatea şi economia nu era paralizată încă de lockdown-ul început la mijlocul lui martie.

Finanţele mai susţin că au făcut rambursări suplimentare de TVA prin comparaţie cu primele luni din 2020: „În perioada ianuarie-februarie 2021 restituirile de TVA au fost cu 1,11 mld. lei mai mari decât nivelul perioadei ianuarie-februarie 2020 pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat”, scriu cei de la Finanţe în nota care însoţeşte execuţia bugetară la februarie.

Este pentru prima dată de la începutul crizei când încasările din TVA de la începutul anului trec pe plus prin comparaţie cu perioada similară a anului anterior, aspect care sugerează şi o performanţă bună a consumului. Datele despre consum, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat (principala ramură a PIB) arată că în ianuarie consumul  s-a menţinut pe linia de plutire şi a crescut faţă de ianuarie 2020 cu 1,7%.

Statul se aşteaptă să încaseze din TVA aproape 70 mld. lei, în creştere cu peste 13% faţă de cât a încasat în 2020. Pentru 2021, guvernul prognozează o relansare a consumului şi o contribuţie pozitivă de 2,9 puncte procentuale la creşterea economiei de 4,3%. Prognoza guvernului este acum una dintre cele mai pesimiste– analiştii financiari şi instituţiile internaţionale prognozează creşteri ale PIB-ului României şi cu peste 5% în 2021.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.