Eveniment

Analiştii văd mai bine economia

Autor: Claudia Medrega

23.03.2011, 23:55 23

Analiştii economici ai băncilor încep să vadă economia cu ochimai buni şi anticipează că agenţiile de rating vor îmbunătăţicalificativele, ceea ce se traduce în reintrarea României încategoria "investment grade".

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING, de obicei unuldintre cei mai pesimişti analişti, se aşteaptă "să vedem cel puţino îmbunătăţire a perspectivei ratingului României de la «stabil» la«pozitiv»". Dar principala condiţie este ca politica fiscală să fiecalibrată astfel încât să se atingă ţinta de deficit bugetar.

Barclays Capital, una dintre cele mai puternice bănci deinvestiţii din lume în acest moment, şi-a majorat prognoza decreştere economică a României de la 0,4% la 1%. "Au început săapară semne economice pozitive", se menţionează în raportultrimestrial al băncii privind pieţele emergente.

Tot Guvernul, plus bancherii plus comunitatea de businessaşteaptă să vadă care vor fi rezultatele economice din primultrimestru. Dacă economia va avea un plus faţă de trimestrul patru2010, asta înseamnă că România a ieşit tehnic din recesiune.

Exporturile au crescut peste aşteptări, în ianuarie ajungând sădepăşească importurile, ceea ce s-a întâmplat foarte rar în ultimii20 de ani.

Industria şi-a continuat creşterea, au apărut uşoare semnepozitive în construcţii, dar problema principală rămâneconsumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO