Eveniment

Analiştii financiari sunt în aşteptare: încrederea în economie a rămas în octombrie la acelaşi nivel din septembrie. Analiştii financiari văd o creştere economică de 6,9% în 2021, un deficit bugetar de 6,8%, iar peste 12 luni o inflaţie de 5,43% şi un curs valutar de 5,03 lei pentru un euro

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari

Autor: Răzvan Botea

04.12.2021, 11:49 512

Încrederea analiştilor financiari în con­diţiile macroeconomice a rămas la acelaşi nivel în octombrie 2021, faţă de septembrie. Cu toate acestea, analiza pe cele două componente ale indicelui CFA România arată că aşteptările analiştilor s-au îmbunătăţit, în vreme ce condiţiile actuale s-au înrăutăţit.

„Indicatorul de încredere a rămas constant, însă a avut evoluţii divergente. Condiţiile curente au scăzut, dar anticipaţiile au crescut. Analiştii se gândesc că o să ieşim din această criză medicală“, spune, pentru ZF, Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Sentimentul de piaţă a fost neutru la sondajul din octombrie, mai spune Codirlaşu, deşi s-a înregistrat o îmbunătăţire a prognozelor de deficit bugetar, până la 6,8% din PIB.

„Aş spune că e un sentiment neutru în acest sondaj. Nu au fost modificări notabile. Cumva la acest nivel era şi luna anterioară. S-a îmbunătăţit puţin deficitul bugetar anticipat, în linie cu creşterea anticipaţiilor de evoluţie ale PIB. Fusese 7,2% în august, apoi au căzut la 6,6%, după care şi-a revenit la 6,9% creşterea PIB din acest an“, a mai spus Codirlaşu.

Faţă de luna precedentă, în octombrie 2021 s-au înrăutăţit perspectivele de inflaţie, mai arată sondajul lunar al CFA România.  Analiştii financiari văd o inflaţie de circa 5,4% în octombrie 2022, în scădere de la aproape 8%, cât a fost în octombrie 2021.

Pentru finalul acestui an, analiştii financiari văd o creştere economică de 6,9%, o prognoză similară cu cea a guvernului, în vreme ce deficitul bugetar la finalul anului va fi de -6,8% din PIB, potrivit prognozei medii din sondajul CFA România din octombrie.

În următoarele 12 luni, ROBOR la trei luni va fi  de 2,9%, iar cursul leu/euro va ajunge la peste 5 lei pentru un euro, mai arată prognoza CFA.

Per ansamblu, încrederea analiştilor financiari în economie s-a menţinut la acelaşi nivel în octombrie 2021, la 57,2, unde 0 înseamnă neîncredere totală şi 100 înseamnă încredere totală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO