Eveniment

Analistii BCR anunta un varf de inflatie de 9,3-9,7%

08.07.2008, 20:10 12

Varful inflatiei va fi atins luna aceasta cand cresterea preturilor va ajunge la ritmuri anuale de 9,3%-9,7%, alimentata de scumpirea energiei si majorarea accizelor la tigari, potrivit unei analize a BCR.
"Luna iulie va reprezenta un semnal deosebit de important cu privire la evolutia preturilor produselor agroalimentare in 2008 si ar putea sa confirme ipoteza inceperii unui proces dezinflationist in luna august. In conditiile in care acest lucru nu se va intampla, este posibil ca estimarea noastra cu privire la inflatia de la finalul anului 2008 sa fie ajustata corespunzator", se arata in analiza BCR.
Economistii explica ca influente favorabile asupra inflatiei ar putea proveni dintr-o apreciere lunara a leului si o ieftinire a fructelor si legumelor. In luna iunie rata anuala a inflatiei s-ar putea situa in jurul nivelului de 8,6%, ca urmare a unei evolutii favorabile a unor preturi volatile si a cursului de schimb.
Analistii BCR estimeaza pentru finele acestui an un nivel al inflatiei de 6,2%, cu 0,4 puncte procentuale sub valoarea din decembrie 2007. In acelasi timp, la sfarsitul anului viitor, inflatia ar urma sa se plaseze la 4,5%. Ca urmare a incertitudinilor cu privire la evolutia inflatiei si a persistentei unui exces de cerere agregata, banca centrala va mentine o politica monetara restrictiva in urmatoarea perioada, urmatoarea sedinta de politica monetara din aceasta luna reprezentand ultima ocazie de majorare a dobanzii in 2008, conform bancii.
Referindu-se la deficitul de cont curent, analistii BCR anticipeaza o stabilizare, indicatorul urmand sa ajunga in acest an la 14,2% din PIB, comparativ cu 13,9% din PIB in 2007, pentru ca anul viitor sa fie de 14,1% din PIB.
Analistii atrag atentia ca orientarea mai pronuntata a industriei prelucratoare spre pietele externe, in paralel cu atragerea de noi investitii straine, este esentiala pentru reducerea dezechilibrului balantei comerciale.
In ceea ce priveste investitiile straine directe, estimarile BCR, publicate anterior, indicau un nivel de 7,8 miliarde de euro, cu circa 10% peste nivelul din 2007, insa neagravarea crizei financiare internationale, alaturi de o crestere economica de peste 7% in urmatoarele trimestre si materializarea unor proiecte importante deja anuntate ar putea face ca aceasta prognoza sa fie una conservatoare, mai noteaza analistii.
Pentru cresterea economica, economistii BCR anticipeaza un procent de 7%, pentru ca in 2009 cresterea sa incetineasca la 6%, nivel similar cu cel din 2007.
Gradul de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi 60% in acest an, comparativ cu circa 21% anul trecut, ca urmare a imbunatatirii capacitatii de atragere a finantarilor provenite de la Uniunea Europeana, potrivit BCR.
"Interesul ridicat al investitorilor privati, dar si al unor organisme de stat din domeniul educatiei si al administratiei locale pentru finantarile europene este demn de luat in seama, in conditiile in care se estimeaza ca o absorbtie buna a acestor fonduri ar putea genera o crestere economica aditionala de 15%-20% in perioada 2007-2013", se mai spune in analiza BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO