Eveniment

Analiştii Barclays: România este printre ţările cele mai expuse la împrumuturile în valută

Analiştii Barclays: România este printre ţările cele mai expuse la împrumuturile în valută

Foto AFP

Autor: Claudia Medrega

01.12.2011, 00:06 584
Europa de Est este cea mai vulnerabilă la problema împrumuturilor în valută, iar România şi Ungaria au cele mai mari expuneri atât pe componenta creditelor de retail, care reprezintă peste 60% din totalul împrumuturilor, cât şi la nivelul împrumuturilor în valută pentru companii, apreciază analiştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci din lume după active.

"Credem că sistemele bancare cu împrumuturi mari în valută vor fi cele mai afectate de procesul de dezintermediere al băncilor-mamă din Vest. Deşi analiza noastră arată că băncile din ţările europene emergente sunt într-o situaţie mult mai bună decât cele din restul Uniunii Europene, multe dintre ele sunt încă prea expuse la împrumuturile în valută. Aceasta este veriga slabă a sectorului bancar din Europa emergentă - dacă băncile-mamă reduc activele şi finanţările în regiune, va fi din ţările cu expunerea prea mare în valută."

Analiştii Barclays anticipează că cele mai expuse la risc sunt băncile care operează în Ungaria (OTP) şi actorii regionali, cum ar fi Erste Bank şi Raiffeisen Bank International - prezenţi şi în România, având în vedere că au cele mai mari expuneri în valută.

În România cea mai mare parte a împrumuturilor ipotecare sunt în valută, iar stabilitatea relativă a cursului leu/euro a fost de ajutor, aminteşte Barclays.

Ponderea împrumuturilor ipotecare în valută reprezintă în România 95% din totalul creditelor pentru populaţie, cel mai mare procent comparativ cu ţările din regiune.

În Ungaria ponderea împrumuturilor ipotecare în valută pentru populaţie este de 74% din total, în Polonia ajunge la 61%, iar în Bulgaria ponderea este de 57%, conform datelor colectate de Barclays.

Şi la creditele de consum în valută România figurează printre ţările "fruntaşe", cu o pondere de 65% din totalul împrumuturilor de retail, fiind depăşită doar de Ungaria, cu 66%.

Pe segmentul împrumuturilor în valută pentru companii, România se plasează pe locul doi în top, cu o pondere de 61% din totalul creditelor acordate firmelor. Prima poziţie este ocupată de Bulgaria, unde împrumuturile în valută pentru firme reprezintă 76% din totalul creditelor corporate.

"În timp ce creditarea în valută, impulsionată de «bonanţa» finanţărilor externe, a promovat procesul de convergenţă în UE, aceasta va provoca acum economiilor din Europa de Est expuse o ajustare semnificativă şi o contracţie a creditării. Această încetinire nu este ciclică, ci este structurală, dureroasă şi va dura mult timp."

Criza a arătat riscurile sistemice inerente în modelele de business generalizate bazate pe creditarea în valută şi există un acord între autorităţile de reglementare locale, reglementatorii europeni, BERD şi FMI că este necesară stabilirea unor reguli pentru că reduce orice reapariţie viitoare a unei astfel de activităţi.

BNR a elaborat în toamna acestui an un regulament prin care vizează restricţionarea creditelor de consum în valută, dar şi condiţii mai dure pentru creditul ipotecar în valută.

Analiza Barclays sugerează că Rusia, Turcia, Polonia sau Cehia au cele mai bune perspective de creştere a volumului creditării, în timp ce pentru Ungaria, România, Bulgaria şi Ucraina se anticipează o perioadă prelungită de dezintermediere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO