Eveniment

ANAF vrea rulajele din conturile bancare. Bancherii: Unde-i lege nu-i tocmeala

29.03.2010, 23:12 160

Bancherii spun ca pana acum nu au fost consultati in legatura cuproiectul de modificare a Codului de procedura fiscala, prin careinstitutiile de credit ar putea fi obligate sa comunice la cerereaAgentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) soldurileconturilor deschise de un anumit client, precum si rulajeleefectuate prin intermediul acestora.
Desi precizeaza ca nu pot cataloga aceasta masura ca fiind buna saurea, reprezentantii bancilor s-au mai opus unei astfel deprevederi, pe care Fiscul a vrut sa o introduca in urma cu sapteani. Atunci, bancile au acceptat sa furnizeze ANAF date despresituatia conturilor bancare ale clientilor, dar doar nominal, nu sivaloric.
"Noi avem acum un sistem prin care anuntam Fiscul cand un anumitclient inchide sau deschide un cont. Deocamdata nu am vazut noulproiect de modificare a Codului de procedura fiscala si nu am ce sacomentez", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane aBancilor (ARB). El a precizat ca nu este neaparat impotriva uneiastfel de reglementari.
In prezent, bancile comunica la ANAF de doua ori pe luna listapersoanelor fizice si juridice care inchid si deschid conturi. Dacanoua forma a Codului de procedura fiscal va fi adoptata, acesteraportari vor avea o frecventa saptamanala, potrivit unei variantede lucru pentru modificarea Codului de procedura fiscala obtinutade ZF.
Bancherii declara, in acelasi timp, ca trebuie vazut in ce masuranoile propuneri de modificare a Codului de procedura fiscala nuincalca prevederile legii bancare.
"Trebuie analizat si in functie de legea bancara, sa vedem daca seincadreaza in prevederile acesteia si probabil se incadreaza. Inacest moment nu am vazut proiectul, dar daca va fi o lege in acestsens, ne vom conforma pentru ca unde e lege nu e tocmeala", adeclarat Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD, a douamare banca de pe piata.
Bunescu spune ca dupa ce bancile vor fi consultate cu privire lamodificarile aduse Codului de procedura fiscala va fi formulat unpunct de vedere comun la nivelul ARB.
Consultantii apreciaza ca noua lege va facilita activitatea deinvestigare a evaziunii fiscale, in lipsa acestei prevederi bancileputand refuza informatiile solicitate de Fisc invocand principiulsecretului bancar. Inainte de 2004, nu erau obligate sa furnizezenici informatii privind deschiderea si inchiderea conturilor,aceasta sarcina revenind firmelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO