ANAF vrea rulajele din conturile bancare. Bancherii: Unde-i lege nu-i tocmeala

Autor: Ciprian Valentin Botea 29.03.2010

Bancherii spun ca pana acum nu au fost consultati in legatura cu proiectul de modificare a Codului de procedura fiscala, prin care institutiile de credit ar putea fi obligate sa comunice la cererea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) soldurile conturilor deschise de un anumit client, precum si rulajele efectuate prin intermediul acestora.
Desi precizeaza ca nu pot cataloga aceasta masura ca fiind buna sau rea, reprezentantii bancilor s-au mai opus unei astfel de prevederi, pe care Fiscul a vrut sa o introduca in urma cu sapte ani. Atunci, bancile au acceptat sa furnizeze ANAF date despre situatia conturilor bancare ale clientilor, dar doar nominal, nu si valoric.
"Noi avem acum un sistem prin care anuntam Fiscul cand un anumit client inchide sau deschide un cont. Deocamdata nu am vazut noul proiect de modificare a Codului de procedura fiscala si nu am ce sa comentez", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). El a precizat ca nu este neaparat impotriva unei astfel de reglementari.
In prezent, bancile comunica la ANAF de doua ori pe luna lista persoanelor fizice si juridice care inchid si deschid conturi. Daca noua forma a Codului de procedura fiscal va fi adoptata, aceste raportari vor avea o frecventa saptamanala, potrivit unei variante de lucru pentru modificarea Codului de procedura fiscala obtinuta de ZF.
Bancherii declara, in acelasi timp, ca trebuie vazut in ce masura noile propuneri de modificare a Codului de procedura fiscala nu incalca prevederile legii bancare.
"Trebuie analizat si in functie de legea bancara, sa vedem daca se incadreaza in prevederile acesteia si probabil se incadreaza. In acest moment nu am vazut proiectul, dar daca va fi o lege in acest sens, ne vom conforma pentru ca unde e lege nu e tocmeala", a declarat Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD, a doua mare banca de pe piata.
Bunescu spune ca dupa ce bancile vor fi consultate cu privire la modificarile aduse Codului de procedura fiscala va fi formulat un punct de vedere comun la nivelul ARB.
Consultantii apreciaza ca noua lege va facilita activitatea de investigare a evaziunii fiscale, in lipsa acestei prevederi bancile putand refuza informatiile solicitate de Fisc invocand principiul secretului bancar. Inainte de 2004, nu erau obligate sa furnizeze nici informatii privind deschiderea si inchiderea conturilor, aceasta sarcina revenind firmelor.