Eveniment

Americanii de la Chevron au dreptul de a răscoli nisipurile din Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi în căutarea gazelor de şist

Americanii de la Chervon au dreptul de a răscoli nisipurile din Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi în căutarea gazelor de şist. Acordurile petroliere au fost publicate în Monitorul Oficial

Foto: AFP

Autor: Roxana Petrescu

28.03.2012, 18:11 1592

Acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare pentru americanii de la Chevron au fost publicate azi în Monitorul Oficial, compania având practic prin hotărâre de guvern dreptul de a începe căutarea gazelor de şist în trei perimetre localizate în Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi, primele două fiind unele dintre cele mai populare staţiuni de la malul Mării Negre.

Extragerea gazelor de şist se face prin procesul fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică. Potrivit informaţiilor disponibile, România deţine 60% din rezervele de apă ale Europei.

Chevron a depus în iulie 2010 oferte câştigătoare pentru cele trei perimetre din sud-estul României cu o suprafaţă totală de 2.700 de kilometri pătraţi. Firma mai are dreptul de a explora pe un perimetru la Bârlad, în toate perimetrele Chevron fiind inte­re­sată de potenţialul de gaze de şist.

La finele săptămânii trecute, peste 5.000 de persoane au participat la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, manifestanţii solicitând blocarea unui proiect care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui printr-o metodă pe care ei o consideră periculoasă, potrivit Mediafax.

Americanii nu sunt la primele probleme de acest gen pe tema gazelor de şist. La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice.

În ceea ce priveşte piaţa locală, planurile Chevron, potrivit celor mai recente informaţii disponibile erau de a săpa prima sondă de explorare la Bârlad în a doua parte a acestui an pentru ca anul viitor să sape opt onde în Dobrogea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO