Eveniment

Amanarea platii restantelor este dificil de aplicat si poate duce la cresterea datoriilor fiscale, spun consultantii

Amanarea platii restantelor este dificil de aplicat si poate duce la cresterea datoriilor fiscale, spun consultantii

Alina Timofti; partner NNDKP Tax Advisory Services: Statul ar putea fi nevoit sa isi creeze o entitate care sa administreze si sa gestioneze bunurile rezultate in urma executarilor silite ca urmare a instituirii masurilor asiguratorii.

14.07.2009, 00:00 55

Amanarea la plata a datoriilor fiscale poate parea o masura benefica, menita sa dea o gura de oxigen companiilor aflate in dificultate, insa ridica si o serie de probleme, fiind dificil de aplicat in practica in unele cazuri si urmand sa produca efecte negative asupra bugetului, apreciaza consultantii fiscali.
„Una dintre conditiile care stau la baza aplicarii amanarii se refera la obtinerea unei scrisori de garantie bancara sau la oferirea unor bunuri libere de orice sarcini in vederea instituirii unor masuri asiguratorii de catre stat - or unul dintre primele criterii analizate de catre o banca in vederea eliberarii unei scrisori de garantie bancara unei companii este tocmai plata la timp a tuturor datoriilor fiscale", a explicat pentru ZF Alina Timofti, partner NNDKP Tax Advisory Services.
Din cauza blocajului financiar care se extinde in economie din ce in ce mai multe companii acumuleaza datorii la buget, supapa fiind amanarea platii restantelor.
Guvernul a adoptat la inceputul lunii o ordonanta de urgenta prin care firmele care nu aveau obligatii fiscale la 30 septembrie 2008 si care nu se afla in insolventa pot solicita amanarea la plata datoriilor catre stat, pe un termen de maximum sase luni, oferind garantii imobiliare.
Timofti apreciaza ca masura adoptata de Guvern poate antrena o miscare de „tavalug" care sa duca de fapt la o perpetuare si chiar crestere a datoriilor fiscale catre buget.
O companie realmente afectata de criza economica, care au ajuns pana la a nu-si putea plati datoriile catre bugetul de stat, oricat de mult si-ar dori si oricate eforturi ar face, nu-si va putea „reveni" in „maximum 6 luni".
„Presupunand ca un contribuabil va beneficia de aceasta facilitate de amanare, este greu de crezut ca se va redresa intr-un termen atat de scurt astfel incat sa reinceapa plata datoriilor fiscale catre buget", a mentionat Timofti.
La randul sau, Emilian Duca, tax partner BDO Conti Tax Advisors, apreciaza ca ordonanta ridica doua probleme importante. „Este o masura concordanta cu principiul liberei concurente? Daca criza mai dureaza, nu cumva intarziem un deznodamant inevitabil si sufocam companiile viabile?", se intreaba Duca. El considera ca principala problema a Guvernului este rationalizarea cheltuielilor, care nu exclude insanatosirea mediului economic si discernamant in facilitarea reorganizarilor prin ajutor de stat.

Ce spun oamenii de afaceri
Reprezentantii companiilor nu cred ca amanarea la plata a datoriilor fiscale va avea efecte notabile. Adrian Dumitriu, directorul general al Electroputere Craiova, companie aflata in topul marilor datornici la buget, a declarat ca masura nu va ajuta prea mult economia romaneasca, fiind aproape anulata de faptul ca statul roman cere garantii in schimbul amanarii datoriilor. „Statul nu ar trebui sa ceara garantii firmelor, deoarece aceasta conditie nu face decat sa le impiedice activitatea".
Nici companiile fara restante la plata obligatiilor fiscale nu intrevad efecte vizibile in urma aplicarii ordonantei de urgenta.
Potrivit lui Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom, masura nu va influenta prea mult compania, avand in vedere ca Petrom nu se afla in prezent in situatia de a avea datorii catre stat, iar concurenta provenita din partea altor firme care vor beneficia de ordonanta este probabil redusa pe acest segment".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO