Eveniment

Alergam spre UE mai repede decat Ungaria

13.11.2007, 20:18 11

Romania ocupa locul patru in clasamentul statelor europene care au inregistrat cel mai rapid ritm de convergenta la UE in perioada 2000-2006, dupa tarile baltice si inaintea unor state precum Bulgaria, Ungaria si Polonia, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI).
Viteza medie de convergenta inregistrata de Romania in perioada analizata a fost de peste sase puncte, comparativ cu valoarea de circa cinci puncte inregistrata de Bulgaria, sub trei puncte de Ungaria si mai putin de doua puncte de Polonia, se arata in raportul "Regional Economic Outlook".
Datele se bazeaza pe informatiile furnizate de Biroul de statistica al UE, Eurostat, si pe calculele FMI.
"Convergenta in economiile emergente a fost impulsionata de afluxurile masive de capital. In ultimii 20 de ani, a devenit clar ca potentialul de crestere din aceste economii este foarte mare. Pe masura ce gradul de deschidere al economiilor creste, sistemele financiare au atins nivel mediu de dezvoltare, investitorii au injectat capital, accelerand procesul de convergenta. Nivelul veniturilor a crescut rapid, cu progrese rapide inregistrate in statele baltice, Bulgaria si Romania, tari care au pornit de la un nivel scazut", se spune in raport.
Analistii noteaza ca tarile mentionate au inregistrat si unele dintre cele mai ridicate deficite de cont curent din regiune.
In cazul Romaniei, FMI estimeaza pentru anul viitor un deficit de cont curent de 13,2% din PIB, comparativ cu 13,8% din PIB in acest an. Estimarile sunt usor diferite fata de cele anuntate de Comisia Nationala de Prognoza, de 13,4% din PIB pentru 2007 si 13,6% din PIB pentru 2008. De asemenea, analistii au in vedere pentru Romania un deficit bugetar de 2,8% din PIB pentru acest an, iar pentru 2008 de 2,1%. Plafonul de deficit bugetar prevazut de Guvern pentru 2007 este de 2,7% din PIB.
In raportul publicat luni, FMI citeaza si concluziile unui studiu realizat de Freedom House, potrivit caruia, in 2006, calitatea institutionala a Romaniei depasea media tarilor in curs de dezvoltare care nu fac parte din UE, dar era cu mult sub media statelor europene in curs de dezvoltare. FMI este de parere ca autoritatile din statele europene incluse in studiu ar trebui sa ia masuri pentru reducerea vulnerabilitatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO