Eveniment

Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele şi va fi lansat de Space X la bordul unei rachete Falcon 9

11.10.2023, 12:28 119

"ROM-3 duce la bord întrebările noastre şi, după ce va ajunge în spaţiu, aşteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înţelegem mai bine tehnologia aerospaţială şi limitele pe care trebuie să le depăşim", a declarat Filip, liderul echipei.

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu tehnologie mai avansatà, complexă, care include şi o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spaţiu despre scoarţa terestră, iar recepţia acestor date se va face prin reţeaua internaţională de radioamatori. Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

„Proiectul acestor copii este o performanta exceptionala pe care avem datoria sa o celebram si sa o sustinem pentru viitor. Astfel de copii si realizarile lor ne ofera speranta ca generatiile viitoare vor implini pentru Romania ceea ce noi doar am indraznit sa visam. M-am bucurat sa putem sprijini viziunea, efortul si determinarea lor” a declarat Dragos Damian, CEO Terapia – partener al proiectului ROM 3.

Satelitul va orbita în jurul Pămîntului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi şi va transmite pe frecvenţa de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R. 

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agentiei The Group si cu sustinerea acordata Liceului International de Informatica de Primaria Sectorului 3. Echipa de elevi e formată din Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteşu, David Ghiberdic, Alexandru Peticaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO