Eveniment

Agricultorii vor primi subventii intre 1.000 si 6.000 lei/ha

Agricultorii vor primi subventii intre 1.000 si 6.000 lei/ha

Ilie Sarbu, ministrul agriculturii: Am pastrat personalul. Timpul a fost prea scurt sa ma ocup de demiteri, am lasat asta in seama secretarilor mei de stat.

04.03.2009, 00:00 9778

Astfel, subventiile la hectar pentru culturile de camp se incadreaza intre 1.000 de lei si 6.000 de lei, cel mai mare grad de acoperire a cheltuielilor de infiintare a culturilor fiind in cazul rapitei si a sfeclei de zahar.

"Pentru culturile de rapita, subventia ajunge la 1.400 lei/ha si cuprinde atat platile directe la hectar aferente anului trecut, cat si platile pentru culturile energetice de aproape 170 lei/ha, subventionarea motorinei, ajutorul de minimis de 200 de lei si 30% din creditul agricol pentru productie care poate ajunge la 560 lei/ha. Subventia reprezinta 75% din cheltuielile de infiintare a culturilor", a spus Sarbu. El a adaugat ca si pentru sfecla de zahar se vor acorda peste 3.700 lei/ha, ceea ce reprezinta 76% din cheltuieli.
Culturile de primavara, adica porumbul si floarea-soarelui primesc peste 1.300 lei/ha si respectiv 1.100 lei/ha, ceea ce va acoperi intre 55% si 65% din cheltuielile agricultorilor.
Cea mai mare subventie este acordata culturilor de orez, un hectar infiintat putand primi un ajutor de peste 6.300 lei/ha.
Cheltuielile pentru culturile de toamna vor fi suportate de stat in proportie de 58%, un hectar de grau, de exemplu, fiind subventionat cu peste 1.300 de lei.
Legumele de camp sau din solarii au primit cele mai mici subventii, care acopera intre 8% si 10% din cheltuieli. Pe de alta parte, tutunul ar putea fi subventionat 100%, suma de 11.650 lei/ha oferita de stat putand acoperi in intregime investitiile agricultorilor.
La inceputul mandatului, ministrul Sarbu estima ca agricultura va obtine aproape 2,7% din PIB anul acesta, dar planurile sale nu s-au concretizat, chiar daca "agricultura ramane un domeniu prioritar". Astfel, ministerul beneficiaza de un buget de 8,45 mld. lei, aproape la jumatate fata de anul trecut.
Ministrul de resort spune ca a incercat sa mai taie din cheltuieli. "Am redus cheltuielile cu bonusuri si servicii cu 34% fata de anul trecut si cheltuielile cu salarii cu circa 20%, dar am pastrat personalul", spune Sarbu, dupa ce la inceputul mandatului sau acuza fosta conducere ca a permis mentinerea unui numar de pana la 600 de angajati in cadrul institutiei, in conditiile in care este nevoie doar de jumatate.
"Timpul a fost prea scurt sa ma ocup de demiteri, am lasat asta in seama secretarilor mei de stat." Pana atunci ministerul va mai infiinta cateva institutii in subordinea MAPDR, printre care Autoritatea de Management sau Administratia Sistemului National Antigrindina.
O alta promisiune facuta la inceput de an se refera la subventia pentru ingrasaminte, masura care este inca in derulare, dupa ce Uniunea Europeana a catalogat-o "ajutor de stat". "Parerea mea este ca subventia pentru ingrasaminte nu va veni acum, mai ales ca perioada de fertilizare pentru culturile de primavara a trecut deja. Poate din toamna", anunta Sarbu.
Propusa ca masura anticriza de sprijinire a agricultorilor si a producatorilor de ingrasaminte, subventia la ingrasaminte ar fi trebuit sa ajunga la 400 lei/hectar.
Patronatele din industria chimica au avertizat recent ca neacordarea subventiei va reduce recolta din acest an si va crea probleme combinatelor chimice, care au repornit instalatiile de productie in urma promisiunilor autoritatilor privind asigurarea sprijinului.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO