Eveniment

Agentiile anunta scumpiri la biletele de avion

05.04.2006, 00:00 18

Pretul biletelor de avion va creste din aceasta vara in conditiile in care compania aeriana Tarom a decis micsorarea comisionului acordat agentiilor de turism pentru revanzarea biletelor de avion incepand cu 1 iulie, de la 7% la 1%, a anuntat ieri Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

Reprezentantii ANAT spun ca reducerea comisionului nu este insotita si de scaderea pretului biletului la cursele Tarom, iar agentiile de turism vor fi nevoite sa adauge taxe pentru a-si acoperi cheltuielile. "Aceasta decizie va determina scumpirea biletelor de avion in Romania, incepand cu data de 1 iulie, cu sume cuprinse intre 20 si 100 de euro per bilet, ceea ce consideram ca va afecta grav o piata a calatoriilor romaneasca in formare", a declarat Lucia Morariu, presedinte ANAT.

Potrivit presedintelui patronatului, motivul prezentat de Tarom, respectiv nevoia de a realiza rezultatele financiare impuse de Banca Mondiala, este nejustificat. "Tarom are de facut in acest an un profit operational de 11 mil. euro, iar valoarea totala a comisioanelor acordate catre agentii se ridica la doar 500.000 de euro pentru sase luni", a explicat ea.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei Tarom spun ca micsorarea comisionului nu va avea efectele prezentate de agentiile de turism.

"Afirmatia ca decizia de a reduce comisionul de baza de la 7% la 1% va conduce la scumpirea biletelor de avion cu sume cuprinse intre 20 si 100 euro pe bilet este eronata, avand in vedere ca tarifele practicate de Tarom sunt adaptate in permanenta realitatilor existente pe piata de profil. In aceasta situatie, tarifele vor evolua in functie de cererea si oferta existente pe piata", mai spun oficialii companiei.

Acestia au adaugat ca Tarom a propus o taxa de 20 de euro pe fiecare bilet care ar fi revenit agentiilor revanzatoare, valoare neacceptata de ANAT, care urmarea un nivel de minimum 35 de euro pentru fiecare bilet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO