Eveniment

Agenţia de evaluare financiară Fitch menţine ratingul României, dar asta nu este o fericire. Datoria publică a crescut la şase luni din 2023 cu 58 mld. lei, până la 725 mld. lei (50% din PIB) şi nimeni nu ştie cum să o oprească

Agenţia de evaluare financiară Fitch menţine ratingul...

Autor: Iulian Anghel

12.09.2023, 09:00 722

♦ Datoria publică a României a crescut în primele şase luni din an (decembrie 2022 - iunie 2023) cu 58 de  miliarde de lei (11,6 mld. euro) ♦ Datoria publică totală a ajuns în iunie la 725 de miliarde de lei (125 mld. euro), adică la 50% din PIB dar Fitch, cea mai puternică agenţie americană de analiză financiară,  crede ca nu este cazul ca România să ajungă la categoria „gunoi”.

Fitch a menţinut ratingul Româ­niei la BBB-, cu doar o treaptă deasupra categoriei „junk”, adică nerecomandat investiţiilor. Chiar dacă este pe treapta cea mai de jos a ţărilor recomandate investitorilor România beneficiază de această notă - 9 miliarde de euro au intrat în România în 2021 (ultimele date disponibile de la BNR), fie sub formă de investiţii directe, fie sub formă de împrumturi între firme.

Notele agenţiilor de rating privesc însă capacitatea ţărilor de a-şi returna creditele. Iar Fitch spune că da, România poate face faţă: este o ţară a UE, datoria ei publică ca procente din PIB nu-i foarte mare, deci are capacitatea de a returna creditele.

Doar că România se împrumută de pe pieţele externe la dobânzi ce erau considerate, în ultima criză de acum zece ani, exorbitante – în jur de 7%. Când pieţele i-au cerut Italiei dobânzi de 7%, toată lumea a crezut că pe fruntea Italiei scrie faliment pentru că nimeni nu-şi putea închipui că vreun stat poate plăti dobânzi de 7% pentru datoria suverană. Iar Italia a fost salvată de intervenţia UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO