Eveniment

Agentia de rating Fitch spune ca deficitul extern este cauzat de consumul puternic

27.03.2007, 19:17 12

Cresterea deficitului de cont curent (care masoara iesirile nete de valuta din tara) in Romania, Bulgaria si Croatia reflecta un boom al cererii interne si nu o pierdere de competitivitate a acestor economii, au declarat ieri specialistii agentiei de rating Fitch Ratings, intr-un raport special.
"In pofida deficitelor de cont curent derutant de mari, Romania, Bulgaria si Croatia beneficiaza de cresteri puternice ale exporturilor, fapt care sugereaza ca economiile lor raman competitive", concluzioneaza raportul.
Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de 10,3% din PIB in Romania, un nivel considerat periculos si nesustenabil de catre reprezentantii Fondului Monetar International. In schimb, raportul Fitch confirma ca, atata vreme cat deficitul extern este finantat prin intrari masive de capital, asa cum este cazul Romaniei in prezent, nu exista riscuri semnificative pentru echilibrul macroeconomic.
Analistii Fitch noteaza ca acoperirea deficitului de cont curent prin investitii straine a fost de circa 75% in medie in ultimii 7 ani in Romania, totusi cel mai redus grad din regiune, fata de 128% in Bulgaria si 78% in Croatia.
Anul trecut, de exemplu, deficitul de cont curent (9,97 mld. euro) a fost finantat in proportie de 90% de investitii straine directe (9,1 mld. euro).
"In cele din urma, astfel de deficite de cont curent sunt nesustenabile si vor trebui corectate la un moment dat", a comentat Andrew Colquhoun, director de riscuri de tara in cadrul Fitch Ratings.
Pentru 2007, toate prognozele indica o crestere accelerata a deficitului de cont curent. Cea mai optimista este prognoza oficiala, care vede un deficit extern de 10,6% din PIB, in crestere cu 22% fata de nivelul din 2006. La polul opus, cea mai pesimista prognoza, apartinand Deutsche Bank, arata o adancire a acestui dezechilibru pana la 12,5% din PIB, corespunzatoare unei cresteri de 45%.
Analistii Fitch spun ca Romania se confrunta in prezent cu o dilema: intarirea politicii monetare risca atragerea unor noi capitaluri straine, care preseaza in sensul aprecierii leului, reducand competitivitatea economiei si majorand deficitele externe.
"Cresterea puternica a cererii interne si un dezechilibru dintre economisire si investire, care necesita sustinere din partea intrarilor straine de capital, este pana la urma un aspect inevitabil al convergentei catre statele mai bogate din Vest. Totusi, acest proces este insotit de riscurile transformarii intr-o supraincalzire a economiei si o corectie majora, cu posibilitatea aparitiei unor dificultati in rambursarea datoriei externe", concluzioneaza raportul Fitch.

Tariceanu vorbeste de a saptea putere economica, desi Romania inseamna 1% din PIB-ul UE
Premierul Tariceanu a declarat ieri ca vrea sa transforme Romania in a saptea putere economica din Europa, o abordare utopica daca statistica nu da curs dorintelor exprimate de seful Guvernului, intrucat PIB-ul Romaniei reprezinta sub 1% din cel al UE si o treime din economia Belgiei, a saptea din blocul comunitar. "Suntem a saptea tara in Europa in termen de numar de locuitori si ambitia mea este sa transform Romania in a saptea putere economica din Europa. Vreau sa va spun ca acest lucru este posibil", s-a adresat seful Guvernului primarilor veniti la Bucuresti pentru a participa la Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor, aratand ca ambitia sa se bazeaza pe resursele umane, naturale si financiare ale tarii.
Oricat de ambitioase ar fi dorintele premierului, datele statistice plaseaza discursul mai degraba in zona mesajului politicianist decat in realitatea economica. Desi a crescut accelerat in ultimii ani, economia Romaniei este inca departe de nivelul de dezvoltare al statelor din UE, astfel ca ar fi necesari vreo 15 ani de dezvoltare intr-un ritm mediu anual de 8% pentru a ajunge din urma economia Belgiei din anul 2005. Chiar si asa, Romania ar urca pe locul 7 doar daca economia Belgiei va stagna in tot acest interval.
Anul trecut, PIB-ul Romaniei a ajuns la aproximativ 97 miliarde de euro, in timp ce economia Belgiei, tara cu o populatie de 10 milioane de locuitori, totaliza aproape 300 miliarde de euro in 2005, potrivit datelor Eurostat.
A saptea mare tara din UE, cu 21,6 milioane de locuitori, Romania devanseaza in clasamentul economic doar tari cu cel mult 5 milioane de locuitori (Slovacia), ocupand pozitia 18 in randul celor 27 de tari din blocul comunitar. Comparatiile cu Germania, Marea Britanie, Franta sau Italia sunt aproape fortate, dimensiunea acestor economii depasind 1.000 de miliarde de euro.
Raportat la nivelul economiei UE din 2005, de 10.817 miliarde de euro, PIB-ul Romaniei reprezenta 0,7% in 2005, respectiv 0,9% in 2006. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO