Eveniment

Advent a vândut Ceramica Iaşi cu 10 mil. euro către un fond de investiţii din Hong Kong

Advent a vândut Ceramica Iaşi cu 10 mil. euro către un...

Autor: Ioan Dornescu, Cristina Cuncea

15.07.2014, 00:02 514

Potrivit unui raport al Ceramica Iaşi privind schimbări în controlul indirect, transmis luni Bursei de Valori Bucureşti, firma Brikston Cooperatief U.A., înregistrată în Olanda, a preluat 84,88% din companie, acţiuni deţinute de Cooperatief EuroBrick Holding (Olanda), vehicul al Advent. În anunţ nu se menţionează cine controlează noul acţionar şi nici valoarea tranzacţiei.

Surse din piaţa construcţiilor au declarat pentru MEDIAFAX că Brikston Cooperatief este un vehicul deţinut de compania de administrare a fondurilor de investiţii Asia Debt Management, aflată la prima achiziţie în România, iar valoarea tranzacţiei depăşeşte 10 milioane de euro.

Cu birouri în Hong Kong, Istanbul, Mumbai, Londra, Beijing, Kiev şi Alma-Ata, Asia Debt Management are în administrare active în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari.

Advent este la al treilea exit în România în ultimul an, după vânzările participaţiilor la producătorului de medicamente Labormed, respectiv producător de lacuri şi vopsele Deutek. În cazul Labormed, vândut către grupul american Alvogen, Advent a încasat 33 milioane dolari (24 milioane euro), mai puţin de 20% din suma pe care a plătit-o în 2008 când a cumpărat compania.

Fondul de investiţii a preluat în anul 2007 un pachet de acţiuni de 70% din producătorul de materiale de construcţii Ceramica Iaşi, printr-o tranzacţie de 35 de milioane de euro, sumă care includea şi angajamentele de investiţii. Ulterior Advent şi-a mărit participaţia la aproape 85%, astfel că prin vânzarea companiei, fondul îşi va recupera mai puţin de 30% din suma investită.

Ceramica Iaşi avea la finalul anului trecut 213 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 72 milioane de lei (16,3 milioane de euro), faţă de 64 milioane de lei în 2012 (14,4 milioane de euro) şi un profit de sub 100.000 de lei, comparativ cu 2,2 milioane lei cu un an înainte.

În România, Advent mai deţine reţeaua de servicii medicale private Regina Maria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO