Eveniment

Adrian Sârbu: România nu e obligată să asigure salariu pe viaţă nimănui. Orice funcţie publică trebuie limitată la două mandate

Adrian Sârbu: România nu e obligată să asigure...

Autor: Gabriela Antoniu

16.02.2024, 11:05 370

Nemo: Prima întrebare. În România, Executivul e reprezentat de două instituţii: instituţia preşedintelui şi instituţia prim-ministrului. Eşti de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, preşedinte/premier, pe care să o votezi direct şi uninominal? A doua întrebare. Ai fost de acord să votezi electronic şi uninominal. Eşti de acord ca fiecare funcţie publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani? Iar a treia întrebare: Eşti de acord ca pentru accederea în orice funcţie publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

Hofi: 77% vor ca mandatele să fie limitate la cel mult 5 ani, adică să poţi fi un maximum de 10 ani la conducere, în orice funcţie publică. Pot să mă declar nemulţumit de această decizie pentru că îmi dau seama că dacă această lege- putem considera că aceasta va deveni o lege - dacă ar funcţiona, Clujul nu ar putea avea primar ca Emil Boc pentru că după două mandate, după 10 ani, nu mai spun că la primari sunt mandate de 4 ani, deci după 8 ani, cel mult 10, el ar fi trebuit să plece. La fel şi în alte funcţii. L-aţi pomenit mai devreme pe Bolojan, un om foarte capabil, ar fi trebuit să plece. Mugur Isărescu, care este guvernator de 30 de ani, ar fi trebuit să plece. Mi se pare că din cauza faptului că sunt dezamăgiţi unii, poate în prezent de Klaus Iohannis, că despre el am vorbit cel mai mult, din acest motiv românii nu îşi dau seama că pot să-i piardă şi pe oamenii cu adevărat valoroşi care fac o treabă serioasă în funcţia în care sunt. Ăsta este marele pericol, în primul rând pentru primari.

Adrian Sârbu: Ţi-am mai spus odată că cel mai mare succes politic al lui Emil Boc se numeşte non-opoziţia festivalului UNTOLD. A dat cât a putut şi el ajutor, nu e semnificativ ajutorul, şi oraşul a crescut. Şi tu acum vii şi spui: „domne, ce mă fac că nu mai e Emil Boc la Cluj”. Măi, dar poate este Emil Poloboc, care Emil Poloboc are 30 de ani. Şi cum cred eu că un primar de oraş trebuie să vină direct din business, asta e o discriminare. Adică, domne nu eşti primar în nicio localitate dacă nu ai avut angajaţi înainte, cu care te-ai culcat, te-ai trezit, pe care i-ai plătit şi împreună cu ei ai generat valoare. În orice funcţie publică nu ai voie sau nu ţi se va permite în România aia ideală pe care o visăm noi...

Hofi: Eu visez ca un primar să poată să rămână mai mult de 10 ani.

Adrian Sârbu: Nu îl dai azi afară pe Emil Boc. Următorul, Emil Poloboc, zice: „mă, dacă sunt bun stau 10 ani. Dacă nu sunt bun stau un an” şi ajungem la punctul următor al sondajului. Şi atât. Stau până la următorul bilanţ. Cu siguranţă că dl. Emil Boc ştie când a intrat în funcţia de primar că are un mandat, nişte indici de performanţă pe care nu i-a avut la Cluj, ţi-am mai spus cu ce a reuşit, şi când iese, ajunge eligibil în alt job. În România, chiar tu ai spus, sunt grămezi de joburi. Dl. Emil Boc ştie că asta e legea şi după 10 ani s-a cărat.

Hofi: E o lege greşită.

Nemo: De ce e greşită?

Hofi: Aţi spus ceva mai devreme. Că Emil Boc a fost slab ca prim-ministru, dar că e bun ca primar. Şi ce facem aici, îl ducem pe Emil Boc până îşi găseşte job?

Adrian Sârbu: România nu e obligată să-i asigure lui Emil Boc salariu pe viaţă. Nimănui. România îi oferă lui Emil Boc şansa de a ocupa o funcţe publică bine plătită, respectată, cu indici de performanţă, după care dl. Emil Boc se duce şi face altceva în viaţă. Poate, cu siguranţă, că nu va mai avea salariul, că nu cred că avea salariu ca primar mai mult de 3-4 mii de euro brut. Nu ştiu cât are un primar, dar trebuie să fie pe acolo. Tu vii pe partea ailaltă şi spui: “stai, mă, dar toţi primarii sunt corupţi, toţi primarii fură blat cu cei cărora le dau lucrări publice, grămezi de bani se sifonează, rezultatele nu există”. Singura formă dovedită în lume e mandatul limitat. Pentru orice funcţionar public nu mai mult de două mandate. Nu vreau să intre mai devreme de 30 de ani pentru că trebuie să fie pregătit, aşa cum intră magistraţii. Magistraţii nu ajung magistraţi cum ies din facultate. Şi eu spun aşa: mâine, dlui Pavăl i-a venit rândul să fie primar la Bacău. Domne, 5 ani măcar eşti obligat să te duci într-o funcţie publică. Să nu mai spui nu mă bag în politică. Dl. Pavăl, eu te votez mâine orice. De ce să nu folosim în serviciul public oameni cu potenţial? Dl. Pavăl o să spună: „domne, eu nu vreau să fiu în serviciu public”. Nu ştiu dacă nu cumva eşti obligat. „Bine domne, nu vine dl. Pavăl, dar vine dl. Nemo”. „Domne, aş vrea să ocup o funcţie publică. Primar, şef de serviciu, ceva în administraţie”. „Dl. Nemo, dumneata dai examen şi vom vedea cum vei fi evaluat. Şi poţi să stai 10 ani”. „Aoleu, şi eu după aia ce fac? N-am pensie specială?” Nu. Dumneata eşti bine plătit, dacă bagi mâna în caraiman o să fii bine pedepsit, bine remunerat, te facem de râs şi de ruşine şi să-ţi pierzi creditul. Punct. Soto. Două mandate. Nu două mandate la Parlament, două la Guvern, două la Preşedinţie, două la Prefectură, două la Primărie că mă cheamă Pristanda al politicii contemporane.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:

  1. În România, Executivul e reprezentat de două instituţii: instituţia preşedintelui şi instituţia prim-ministrului. Eşti de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, preşedinte/premier, pe care să o votezi direct şi uninominal?

DA -44%

NU-56%

 

  1. Ai fost de acord să votezi electronic şi uninominal. Eşti de acord ca fiecare funcţie publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani?

DA-77%

NU-23%

 

  1. Eşti de acord ca pentru accederea în orice funcţie publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

DA-90%

NU-10%

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO