Eveniment

Adrian Sârbu: De FMI să ne temem atunci când e amabil

Adrian Sârbu: De FMI să ne temem atunci când e amabil
05.10.2023, 15:17 203
  • Estimările FMI arată că ţinta de deficit nu va fi atinsă nici anul acesta, nici anul viitor. În 2023 vom avea 6% gaură în buget şi 5% anul viitor
  • Delegaţia FMI aprobă ideile susţinute de PSD în domeniul fiscal precum impozitarea progresivă sau taxarea marilor proprietăţi.
  • Premierul Ciolacu e susţinut de FMI să nu taie din cheltuielile bugetare în schimbul netaxării multinaţionalelor, după cifra de afaceri, şi a măsurilor fiscale care scad competitivitatea economiei româneşti, spune Adrian Sârbu la Ştiu.

Hofi: E bine, dar se poate mult mai bine. Este concluzia misiunii FMI în România care a venit pe 2 septembrie şi s-a încheiat astăzi. Timp în care  s-a întâlnit cu echipa lui Boloş de la Finanţe, cu Isărescu şi BNR-ul său şi alte agenţii guvernamentale. Concluzia a fost la limită. Deşi a picat destul de bine pentru ideile susţinute de PSD, ca impozitarea progresivă sau taxarea marilor proprietăţi. Ţinta de deficit nu va fi atinsă nici anul acesta, nici anul viitor, estimează FMI. Vom avea 6% gaură în 2023 şi 5% anul ce urmează. Sfatul nostru e să continuaţi să vă curăţaţi sistemul eliminând scutirile. Trebuie să vă gândiţi la o impozitare progresivă. Trebuie mai întâi să vă asiguraţi că fiecare îşi va plăti taxa sa. Trebuie să se treacă la o reducere graduală a cheltuielilor, avertizează Janchis Martin, şeful misiunii FMI.

Fini: FMI-ul a venit, apropos de misiunea FMi, este o evaluare anuală şi FMI a venit şi a pus punctul de i.

Adrian Sârbu: E o vorbă: timeo danaos et dona ferentes. Traduce cu google

Hofi: Da, cu aplicaţia dicţionarul

Adrian Sârbu: Mă tem de greci şi când îmi aduc daruri. Se refereau la calul troian. De FMI să ne temem atunci când e amabil. Atenţie. Dl. ăsta a venit să ne aducă un cadou pentru Ciolacu şi anume să-i aprobe mima de tăieri bugetare la care a primit răspunsul dorit.

Fini: România nu are spaţiu pentru reducerea cheltuielior bugetare.

Adrian Sârbu: Auzi ce spune un olandez: România nu are spaţiu, nici Schengen. România are spaţiu gârlă să taie buget. Dar acest domn a venit cu două obiective. Că impozitul pe cifra de afaceri la multinaţionale să nu cumva să-l punem.

Fini: La companiile mari.

Adrian Sârbu: Noi avem cifre clare din care reiese că 50% din GDP României este dat de multinaţionale. Ăştia angajează mai puţin decât cei 40% români, că 10% mai e statul şi dau profit mult mai mic. Dl. Ciolacu a primit o aprobare de la FMI. Domnule, îţi dăm aprobarea, dar să nu iei bani de la multinaţionale. Şi al doilea lucru mult mai grav: suntem de acord cu toate acţiunile tale care scad competititivitatea economiei româneşti. Păi cum adică? Păi da zice, taie din facilităţile fiscal. Adică eu să nu mai fiu competitiv pe piaţa muncii IT faţă de ăştia din Europa. Foarte interesant, ideea dvs dl. Ciolacu să treceţi la impozit progresiv. Adică ce? Să mai scad şi competitivitatea economiei româneşti care dă 15% impozit pe profit. Dl. Ciolacu este cel mai iubit dintre pământenii români de către FMI. Este marota PSD-ului pe care o auzim continuu: luăm de la bogaţi şi dăm la săraci.

Fini: Declarativ, că ei sunt cei mai capitalişti când e vorba de banii lor.

Adrian Sârbu: În România, bogaţii sunt ei şi din nefericire nu avem aşa de mult bogaţi de la care să luăm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO