Eveniment

Administratorii SA-urilor vor fi obligati sa incheie asigurari de raspundere profesionala

20.03.2006, 00:00 20

Administratorii societatilor pe actiuni vor incheia asigurari de raspundere profesionala, potrivit unei propuneri venite din partea mediului de afaceri si acceptate de comisia de la nivelul Ministerului Justitiei care lucreaza la noua lege a societatilor comerciale.

Expertii Ministerului Justitiei au elaborat la finele saptamanii trecute raportul asupra observatiilor formulate de mediul de afaceri la proiectul de lege pentru modificarea legislatiei societatilor comerciale (131/1990) si au acceptat o parte din sugestiile oamenilor de afaceri.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Ion Codescu a afirmat ca este posibil ca viitoarea lege sa sufere noi modificari, intrucat si la nivelul UE exista discutii privind norme mai elastice in domeniul societatilor comerciale. Insa el a adaugat ca aceste modificari nu vor fi operate curand intrucat mediul de afaceri are nevoie de timp pentru a se obisnui cu normele noii legi.

"Oricum, si la nivelul Uniunii exista schimbari legislative, asa ca legea va mai fi modificata si la noi", a declarat Codescu.

In cadrul mai larg al unor principii din proiect care prevad obligatia administratorilor de a lucra "profesionist" sau de a fi "loiali" companiei, mediul de afaceri a propus, iar Comisia a acceptat, la finele saptamanii, ca administratorii societatilor pe actiuni sa incheie asigurari de raspundere profesionala la preluarea gestiunii unei firme.

O alta propunere inclusa la finele saptamanii trecute in proiectul de lege se refera la reducerea termenului de aducere a aportului in natura de la 5 la 2 ani pentru societatile pe actiuni constituite prin subscriere integrala si simultana.

De asemenea, comisia a acceptat ca termenul pentru organi-zarea adunarilor generale referitoare la situatiile financiare ale companiilor pentru exercitiul financiar incheiat sa fie prelungit pana in luna mai a anului viitor.

Initiatorii au mai aprobat AGA sa aiba competente in privinta revocarii auditorului financiar. A fost eliminata, de asemenea, limita maxima de 11 membri ai consiliului de administratie. De asemenea, raspunzand unor nemultumiri referitoare la birocratia ce poate fi inregistrata la convocarea AGA, s-a acceptat ca aceasta sa poata fi convocata si prin posta electronica.

Propunerile privind modificarea variantei initiale a noului proiect al legii societatilor comerciale au fost mult mai multe si nu toate au fost acceptate de comisie. De pilda, nu a fost acceptata cererea intreprinderilor mici si mijlocii de a fi tratate altfel decat celelalte societati comerciale.

De asemenea, nu au fost eliminate prevederile potrivit carora societatile sunt singurele responsabile atunci cand este vorba despre obligatiile privind informarea si publicitatea - de pilda obligatia de a publica in Monitorul Oficial, pe cheltuiala societatii, a deciziilor de schimbare a administratorilor sau a directorilor, asa cum doreau intreprinderile mici si mijlocii.

Respingand unele propuneri, comisia de experti a stabilit ca altele sunt bune, dar depasesc limitele proiectului actual. De aceea, comisia a facut recomandarea ca acestea sa faca obiectul unor modificari ulterioare.

Seful comisiei de experti, Christa Jessel-Holst, a declarat ca noua lege urmareste armonizarea legislatiei cu directivele Uniunii Europene, ceea ce reprezinta o conditionalitate, cu un termen limita de implementare.

Domeniile recomandate pentru a fi modificate ulterior se refera la desfiintarea notiunii de cenzori, precizarea statutului auditorului intern, garantarea independentei auditorului financiar sau la introducerea unor norme specifice cu privire la grupurile de societati.

Proiectul de lege care s-a aflat pana in prezent in dezbatere publica va fi transmis in aceasta saptamana Guvernului pentru aprobare, urmand ca el sa fie votat de Parlament pana cel tarziu la finele lunii aprilie.



Noi prevederi in legea societatilor comerciale

* Administratorii societatilor pe actiuni vor incheia asigurari de raspundere

profesionala;

* Adunarea Generala a actionarilor poate fi convocata prin e-mail;

* A fost eliminata limita maxima de 11 membri ai Consiliului de Administratie;

* Termenul de aducere a aportului in natura pentru SA-urile constituite prin subscriere integrala si simultana a fost redus la 2 ani.



Raman neschimbate

* Proiectul introduce notiunea de "capital autorizat" - adica nivelul maxim de capital pana la care poate fi majorat capitalul existent al unei societati pentru o perioada viitoare de cinci ani. Nivelul maxim al "capitalului autorizat" va fi mentionat in actul constitutiv;

* Societatile comerciale pot fi infiintate cu doar doi actionari si nu cu cinci;

* Consiliile de administratie pot delega directorilor o parte dintre atributii;

* AGA intruneste cvorumul cu 25% dintre actionarii cu drept de vot;

* Hotararile AGA vor fi luate cu majoritatea simpla a voturilor exprimate (potrivit legii in vigoare, este nevoie de majoritatea absoluta). Pentru a doua convocare, s-a pastrat prevederea actuala - hotararile sunt luate cu majoritatea simpla a voturilor exprimate;

* Termenul de convocare a AGA a fost prelungit de la 15 la 30 de zile;

* Dreptul de preemptiune al actionarilor nu mai poate fi limitat prin actul constitutiv unei firme, ci numai printr-o decizie a AGA;

* Proiectul introduce notiuni noi, precum cea de membru independent in consiliile de administratie, "loialitate" fata de companie sau obligatia administratorilor de a actiona profesionist;

* Societatile cu o cifra de afaceri sub 10 mil. lei noi (2,7 mil. euro) vor avea nevoie de confirmarea (de la Registrul Comertului si de la Ministerul de Finante) a faptului ca au depus documentele financiare.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels