Eveniment

Adevărul din spatele cifrelor. Veniturile bugetarilor vor creşte în 2011 cu doar 1,4%

Adevărul din spatele cifrelor. Veniturile bugetarilor vor creşte în 2011 cu doar 1,4%
27.11.2010, 08:47 22

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a admis, joi seara, la emisiuneaOra de Foc, că salariile bugetarilor vor creşte, în 2011, cu doar1,4%, faţă de salariile actuale, informează Gândul. Executivul a decis să majoreze salariile cu 15%, de la1 ianuarie 2011, faţă de luna octombrie 2010. Însă, luând în calculpierderea celui de-al treisprezecelea salariu, a primei de vacanţăşi inflaţia, din 15 procente rămân, în termeni reali, doar 1,4. "Întermeni strict matematici, majorarea va fi de 15%. Dacă discutăm deinfluenţa acestei majorări asupra veniturilor din 2011, atunci da,admit că este de 1,4%", a mărturisit Botiş, constrâns demoderatorul emisiunii, Adrian Ursu, care se pregătea să îlconfrunte pe ministru cu declaraţia subordonatului său, ValentinMocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Botiş şi-a retractat o afirmaţie anterioară, prin care admitea -răspunzând online, unei întrebări adresate de un cetăţean - că,diminuând salariile cu 25% pentru a face faţă crizei, statul s-aîmprumutat de la bugetari, urmând ca acest împrumut să fierestituit în viitor. Ministrul Muncii a precizat că "orice salariatal statului trebuie să înţeleagă că pot să majorez salariile atâtcât economia îmi permite". Vestea bună ar fi că, în 2011, nu "suntprognozate" disponibilizări în afara "plecărilor naturale dinsistem". Pe de altă parte, deşi premierul Boc a anunţat că Guvernulşi-a atins ţinta stabilită cu FMI, de 1.290.000 de salariaţibugetari, Botiş a declarat că "pe baza ultimelor informaţii pe carele am, mai sunt 1.316.000 bugetari". Confruntat cu declaraţiapremierului, Botiş a spus: "domnul prim-ministru are informaţiilecele mai bune". Mai multe despre declaraţiile ministrului citiţi pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO