Eveniment

Adam Krason, CEO PwC ECE: CEO din regiunea României sunt optimişti cu privire la economie. Majoritatea sunt de părere că e nevoie de transformarea businessului

PwC România CEO Survey 2024

Adam Krason, CEO PwC ECE: CEO din regiunea României sunt...

Autor: Răzvan Botea

19.03.2024, 20:06 33

Adam Krason, CEO PwC ECE, a vorbit la conferinţa PwC România CEO Survey 2024, transmisă de Ziarul Financiar, despre sondajul pe care PwC îl realizează anual în rândul CEO din lume. În Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt opimişti, a spus el, în ciuda incertitudinilor crescute.

Survey-ul anual cred că este o sursă bună de informaţii despre ce cred CEO aici în regiune şi în lume. În ECE am avut 111 participanţi. La nivel global, avem peste 4.700 de CEO. Cred că avem o bază bună, credibilă, de informaţii şi pentru discuţii ulterioare.

Sondajul a fost realizat în T3-T4 din 2023. Lucrurile se schimbă repede şi chiar şase luni pot oferi o nouă perspectivă.

Trei concluzii: cred că în acest an avem o schimbare de direcţie. În sondajul de anul trecut a fost pesimism, dar anul acesta avem o schimbare dramatică şi mai mulţi CEO-uri din CEE sunt mult mai optimişti în privinţa creşterii. De fapt, 43% spun că vom avea creştere, versus 40% care spun că este posibil să avem o restrângere a activităţii economice.

Este un trend pozitiv, în ciuda tendinţei inflaţioniste şi în ciuda conflictului geopolitic, care încă înseamnă o ameninţare în regiune.

A doua concluzie este despre transformare. Cred că majoritatea CEO văd nevoia unei transformări, unei reinventări. 48% în ECE şi 45% la nivel global. Când ne uităm la ceea ce este în urmă, sunt două puncte: CEO cred că este o nevoie de a-ţi transforma modelul de business pentru a menţine business-ul viabil în 10 ani sau mai puţin. Este probabil mai mult decât anul trecut, dar cred că este încă un an din ultimii trei ani în care rezultatul este din ce în ce mai sus. Ca să fii viabil ca business, ai nevoie de reinventare. Când întrebăm CEO despre ce înseamnă transformare, 56-57% spun că este vorba în primul rând de dezvoltare tehnologică. Rezultatele sunt mai mult sau mai puţin similare la nivel ECE cu nivelul global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO