Eveniment

Act de caritate în Cehia: Cetăţenii cehi au strâns 1,3 milioane dolari pentru a cumpăra un tanc care va fi donat în Ucraina

Act de caritate în Cehia: Cetăţenii cehi au strâns...

Autor: Mediafax

03.10.2022, 17:32 35

Cetăţenii cehi au strâns 1,3 milioane de dolari pentru a cumpăra un tanc modernizat. Acesta va fi donat armatei din Ucraina, potrivit Reuters.

Cehii au devenit primii cetăţeni ai unei ţări care au strâns bani prin crowdfunding pentru a cumpăra un tanc. Este vorba despre un tanc modernizat T-72 din epoca sovietică, care va fi trimis în curând armatei ucrainene pentru a o ajuta să se apere împotriva ruşilor, a declarat luni un oficial guvernamental din Ucraina.

Până luni, campania de crowdfunding, gestionată de ambasada Ucrainei la Praga, a adunat 33 de milioane de coroane (1,31 milioane de dolari) de la 11.288 de donatori, potrivit site-ului campaniei.

„Republica Cehă a devenit prima ţară în care oamenii obişnuiţi au cumpărat un tanc", a declarat pe Twitter ministrul adjunct de externe ucrainean Evhen Perebyinis.

Tancul, un T-72 AVENGER, a fost modernizat pentru a-şi îmbunătăţi sistemele de protecţie şi pentru a avea echipamente moderne de vedere pe timp de noapte şi de comunicaţii.

Strângerea de fonduri continuă pentru a achiziţiona muniţie.

Republica Cehă, membră a NATO şi a Uniunii Europene, a susţinut puternic Ucraina. A trimis în Ucraina stocuri excedentare ale armatei, precum şi echipamente de provenienţă privată finanţate de alte ţări şi de guvernul ucrainean. Printre acestea se numără tancuri mai vechi, lansatoare multiple de rachete, artilerie, vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme de apărare aeriană.

Ambasada Ucrainei a declarat că, până la sfârşitul lunii septembrie, cehii au donat 1,3 miliarde de coroane (51,72 milioane de dolari) pentru achiziţionarea de arme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO