Eveniment

Acord istoric COP28. În premieră, ţările au acceptat să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili - petrol, gaze şi cărbune, produse care reprezintă aproximativ 80% din energia globală

Acord istoric COP28. În premieră, ţările au acceptat...

Autor: Petru Mazilu

13.12.2023, 09:44 174

Un acord istoric a fost convenit în cadrul COP28 din Dubai. Guvernele din întreaga lume au acceptat pentru prima dată să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili începând din acest deceniu, potrivit Sky News.

Organismul ONU pentru schimbările climatice a publicat miercuri dimineaţă textul acordului, aşa cum s-a stabilit în negocierile complicate de la Dubai. În premieră, textul le spune ţărilor să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili, începând cu acest deceniu, înlocuind expresia „să elimine treptat”.

Este pentru prima dată în trei decenii de summit-uri ONU despre climă când naţiunile au convenit asupra unei renunţări la petrol, gaze şi cărbune, produse care reprezintă aproximativ 80% din energia globală.

Acordul cere în mod special „tranziţia de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-o manieră justă, ordonată şi echitabilă... pentru a atinge obiectivul zero net până în 2050, în conformitate cu ştiinţa”.

Documentul recunoaşte „nevoia de reduceri profunde, rapide şi susţinute ale emisiilor de gaze cu efect de seră” şi face apel la naţiunile să ia în serios demersul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO