Eveniment

Acelasi numar de salarii compensatorii pentru toti disponibilizatii

01.04.2003, 00:00 20

Conducerea PSD a decis ieri ca persoanele disponibilizate din marile intreprinderi din Brasov si Hunedoara vor primi acelasi numar de salarii compensatorii, "indiferent de localitate, de nume sau de agresivitate", a declarat ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca.
Cozmanca a precizat ca la Ministerul Muncii continua tratativele intre reprezentantii acestui minister, ai Ministerului Finantelor, ai APAPS si reprezentantii sindicatelor din Roman, Tractorul, Rulmentul, Siderurgica, Aro Campulung, Electoputere Craiova si pana miercuri va fi incheiat un protocol.
"Credem ca sunt intrunite conditiile de a dezamorsa aceasta criza, masurile vor fi aceleasi pentru toti disponibilizatii, nu vor fi diferentieri", a precizat Cozmanca.
El a aratat ca dupa ce va fi incheiat protocolul, joi si vineri va incepe plata primelor doua salarii compensatorii, iar, apoi, sumele vor fi platite lunar.
Cozmanca a aratat ca, inca, nu a fost stabilit numarul salariilor compensatorii, dar acestea vor fi platite dintr-un fond pe care il are la dispozitie Ministerul Muncii.
"Dupa negocieri vom vedea daca este nevoie de o rectificare, de a adauga la acest fond alte sume", a precizat Cozmanca.
El a aratat ca numarul de salarii compensatorii nu reprezinta o problema in relatiile cu FMI.
Liderii sindicali de pe platforma siderurgica Hunedoara si administratia combinatului Siderurgica au semnat un protocol, sambata, in urma discutiilor purtate intre ministrul Muncii, Marian Sarbu, vicepresedintele APAPS, George Musliu si autoritatile judetene.
Potrivit protocolului, in ordonanta referitoare la disponibilizarile de personal va fi introdus un capitol care sa prevada ca fiecare disponibilizat va primi, in afara platilor compensatorii, al caror numar nu a fost inca negociat, 0,5% din salariul de incadrare pentru fiecare an lucrat in societate, dar nu mai putin de cinci salarii.
Negocierile desfasurate saptamana trecuta intre reprezentantii Guvernului, liderii sindicali si conducerile uzinelor brasovene Tractorul, Roman si Rulmentul s-au incheiat fara ca vreuna dintre parti sa fie dispusa sa cedeze.
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca Guvernul nu poate acorda viitorilor disponibilizati mai mult de 24 de salarii compensatorii, in timp ce liderii sindicali sustin ca nu accepta mai putin de 36 de astfel de compensatii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO