Eveniment

A doua zi de discuţii cu FMI: continuă calculele pentru noile prognoze

A doua zi de discuţii cu FMI: continuă calculele pentru noile prognoze

Sebastian Vladescu, ministrul finanţelor: Nu am luat în discuţie scenariul cu TVA de 25% şi cotă unică de 10%. Efectele introducerii TVA de 24% trebuie analizate şi vom vedea exact dacă recesiunea pe care o vom lua în considerare va fi de -1%, -1,5% sau -2%; Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI: Lucrăm la noile prognoze. Încă nu le-am finalizat, dar sunt mult mai optimist decât mulţi analişti privind 2011. Este posibil ca economia să revină anul viitor în teritoriul pozitiv.

27.07.2010, 23:15 29

Discuţiile misiunii Fondului cu BNR, Ministerul Finanţelor şi cupatronatele s-au axat pe noile prognoze macroeconomice pentru 2010şi 2011 şi pe problema absorbţiei fondurilor europene.
Ieri dimineaţă delegaţia FMI a avut o întâlnire cu reprezentanţi aipatronatelor, care au transmis apoi informaţia potrivit căreia arexista de fapt discuţii pentru un nou acord, iar FMI înclină spre oprognoză de recesiune de 2% anul acesta.
Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, a declarat încă de laînceputul lunii că probabil România va avea nevoie şi în următoriitrei ani de un acord cu FMI, inclusiv cu componentă de finanţare,fără ca discuţiile concrete să fi început atât timp cât mai suntnouă luni până expiră actualul acord.

Dezminţiri: Nu se discută despre cotă unică de 10% şinici nu există riscul neplăţii salariilor şipensiilor
După prânz, Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, avenit din nou la sediul BNR, după ce în prima zi a evaluăriidiscuţiile de la banca centrală au durat circa şapte ore. Dupăamiază s-a mutat la Ministerul Finanţelor.
Înainte de începerea discuţiilor cu FMI, Sebastian Vlădescu a spuscă majorarea TVA la 25% în paralel cu reducerea cotei unice la 10%pentru 2011 - un nou scenariu de politică fiscală lansat luni pepiaţă - nu a fost luată în discuţie până în acest moment. Scenariulnu a fost confirmat oficial de nimeni, însă un lider al partiduluide guvernământ PD-L a spus că ministrul economiei Adriean Videanulucrează la "simulări", deşi politica fiscală este atributulFinanţelor.
În ceea ce priveşte noul scenariu de creştere economică ce va filuat în considerare, Vlădescu a afirmat că nu s-a stabilit încăcifra. "Efectele introducerii TVA de 24% trebuie analizate şi vomvedea exact dacă recesiunea pe care o vom lua în considerare va fide -1%, -1,5% sau -2%."
Jeffrey Franks a anunţat încă din prima zi a discuţiilor că FMI valua în calcul pentru 2010 o recesiune mai adâncă de 0,5% din PIB,dar până la 3%.
Deşi au început să apară estimări conform cărora 2011 se contureazăca al treilea an de recesiune pentru România, şeful misiunii deevaluare a FMI crede că este posibilă revenirea economiei pecreştere anul viitor.
"Lucrăm la noile prognoze. Încă nu le-am finalizat, dar sunt multmai optimist decât mulţi analişti privind 2011", a spus Franks.Întrebat dacă economia României poate să revină anul viitor înteritoriul pozitiv, Franks a răspuns că "este posibil".
Referindu-se la politica monetară, reprezentantul Fondului a arătatcă "a fost foarte responsabilă", susţinând că nu vede dificultăţiîn acest moment. "Evident se va înregistra un salt al inflaţiei carezultat al majorării TVA, dar acesta este un fenomen non-monetar,aşa că nu are un impact major asupra politicii monetare", a spusreprezentantul FMI.
Potrivit ministrului finanţelor, deocamdată deficitul bugetar pecare se fac toate analizele a rămas la 6,8% din PIB.
Referindu-se la speculaţiile din presă privind capacitatea de platăa salariilor şi pensiilor, Vlădescu a spus că există fondurisuficiente, lucrurile fiind foarte clare din acest punct de vedere."Există un nivel de salarizare agreat, de 39 de miliarde de lei,iar bani sunt."

Băncile cu capital străin nu-şi reduc expunerea peRomânia
Şeful misiunii FMI a afirmat că băncile comerciale cu capitalstrăin nu şi-au exprimat intenţia de a reduce expunerea pe Româniala întâlnirea de la Bruxelles de săptămâna trecută, ci au existatchiar câteva instituţii de credit care au arătat că vor să şi-omajoreze.
"Un număr de bănci vor creşte expunerea pe România, astfel încâtprin reducerea angajamentelor de la 100% la 95% nu ne aşteptămneapărat ca băncile să-şi modifice expunerea. Le oferim oîntoarcere la normalitate, care le permite flexibilitate şialocarea resurselor de care dispun", a spus Franks după întâlnireade luni cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Întrebat câte bănci îşi vor reduce expunerea după decizia de laBruxelles, Franks a spus că Fondul nu a primit nicio înştiinţare dela grupurile mari prezente pe piaţa românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO