Eveniment

80.000 de pelerini în Harghita la cea mai mare procesiune catolică de Rusalii din Europa Centrală şi de Sud-Est

80.000 de pelerini în Harghita la cea mai mare procesiune catolică de Rusalii din Europa Centrală şi de Sud-Est

Autor: Mediafax

11.06.2011, 14:09 709

Aproximativ 80.000 de persoane au ajuns, sâmbătă la prânz, pemuntele Şumuleul Mic din judeţul Harghita, în cadrul celui mai marepelerinaj catolic de Rusalii din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Sute de harghiteni au parcurs zeci de kilometri pe jos până înŞumuleu Ciuc, potrivit obiceiului vechi de sute de ani, intonândcântece religioase. Înainte de a urca muntele Şumuleul Mic, înpelerinaj, ei s-au închinat Fecioarei Maria din CatedralaFranciscană, rugându-se pentru "sănătate, belşug şi pace în toatălumea".

Sâmbătă, în jurul orei 10.30, din Catedrala Franciscană a fostscos drapelul sfânt al localităţii Şumuleu, Laborum, care a fostpurtat în acest an de Kovacs Szabolcs, cel mai bun elev alColegiului Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc.Drapelul cântăreşte 25 de kilograme.

Procesiunea a pornit către altarul de lângă Capela Salvator depe muntele Şumuleul Mic, locul unde se oficiază, la oratransmiteriii acestei ştiri, slujba de Rusalii.

Slujba este oficiată de Spanyi Antal, episcop dinSzekesfehervar, din Ungaria, alături de arhiepiscopulromano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, şi de un sobor depreoţi romano-catolici din ţară şi din toate statele europene încare trăiesc maghiari.

Cei mai credincioşi dintre pelerini au urcat muntele ŞumuleulMic pe o coastă abruptă, denumită Drumul Crucii sau DealulGolgotei, marcată de 14 cruci, simbolizând opririle lui IisusHristos către dealul supliciului.

La pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc au venitcredincioşi din toată ţara, din state europene precum Italia,Germania, Finlanda, dar şi de pe alte continente, din SUA,Argentina şi Australia. Citiţi mai mult despre cea mai mare procesiune catolică de Rusalii din EuropaCentrală şi de Sud-Est pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO