Eveniment

6.250 de firme in insolventa in trim. I. Comertul si industria, cele mai afectate de blocajul financiar

14.04.2010, 23:05 90

Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primultrimestru a crescut cu 27%, la peste 6.250, in timp ce aproape20.000 de societati si-au suspendat activitatea, potrivit datelelorOficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

"Cred ca peste 80% dintre firmele care au intrat in insolventavor intra in faliment. Sunt multe firme care nu si-au recuperatbanii de la stat: rambursari de TVA, plata lucrarilor efectuate defirme catre autoritatile statului. Cu toate acestea, ANAF a intratpeste societatile care nu au mai reusit sa-si plateasca darile sale ceara banii", spune Florin Pirvu, vicepresedintele ConsiliuluiNational al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania(CNIPMMR).

Numarul firmelor care au intrat in insolventa a crescut inmartie la 2.152 de firme fata de 2.082 in ianuarie si 2.022 infebruarie. Anul trecut, in primul trimestru 4.925 de firme auintrat in insolventa. Bucurestiul ocupa primul loc dupa numarul defirme aflate in insolventa, respectiv 825, fiind urmat de Bihor(345 de firme) si Cluj (325 de firme).

Cele mai multe companii care nu isi mai pot achita datoriilesunt din domeniul comertului si reprezinta peste 40% din afacerilecare au intrat in insolventa in perioada ianuarie - martie 2010,urmate de industria prelucratoare (16%), in timp ce sectorulconstructiilor are o pondere de 15%.

Peste 18.400 de firme au intrat anul trecut in insolventa, cu25% mai mult fata de anul anterior, cele mai multe cazuri fiindinregistrate in noiembrie (2.115 firme) si decembrie (1.879 defirme). In acelasi timp, numarul firmelor care au fost suspendate acrescut la aproape 20.000 in primul trimestru, de 4,5 ori mai multfata de perioada similara a anului trecut.

"Mediul de afaceri din Romania este instabil, miciiintreprinzatori nu au o predictabilitate a mediului de afaceri, nustiu ce taxe se vor mai pune de la o luna la alta. Poverile suntprea mari. Asociatii nu mai au bani sa finanteze afacerile,impozitul minim va mai suspenda si alte companii. Unii au incercatsa reziste pe piata asteptand ca impozitul minim sa fie inlocuit cuimpozitul forfetar, insa Guvernul nu s-a tinut de promisiune", maispune Pirvu.

In perioada ianuarie - martie au fost dizolvate voluntar 2.655de firme, dublu fata de anul trecut, in timp ce numarul radierilorvoluntare a urcat la 9.954 de la 9.186. In Romania sunt activecirca un milion de firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO