Eveniment

55 de milioane de dolari pentru prognoze meteo mai exacte

22.10.2003, 00:00 21



Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH) a pus in functiune un nou sistem de averizare si prognoza meteo la nivel national, sistem care include atat radare performante, cat si statii de prognoza locala raspandite in toata tara.



Sistemul Meteorologic Integrat National (SIMIN) a fost conceput, realizat si instalat de compania americana Lockheed Martin si finantat de Guvernul Romaniei.



SIMIN a costat 55 de milioane de dolari. Potrivit reprezentantului companiei americane, Lockheed Martin (care a suportat si costurile studiului de fezabilitate, de 400.000 de dolari) a imprumutat Executivului roman suma de opt milioane de dolari. Restul banilor au fost acoperiti de Guvern prin credite bancare.



Noul sistem de averizare si prognoza meteo presupune o functionare in paralel a mai multor furnizori de date meteorologice si centralizarea informatiilor astfel obtinute, pentru realizarea unor prognoze mai exacte. Sistemul are in componenta radare, o retea de statii meteo performante, cateva statii de detectie a fulgerelor si o statie de receptie a informatiilor furnizate de satelitii meteorologici, toate interconectate printr-o retea de comunicatii prin satelit.



Toate datele sunt prelucrate in sapte mari centre regionale de prognoza, amplasate la Bucuresti, Constanta, Timisoara, Cluj, Sibiu, Bacau si Craoiva.



Sistemul de radare are in componenta noua statii, cinci dintre ele realizate recent de Lockheed Martin, in cadrul acestui proiect. Reteaua meteorologica include 60 de statii automate, raspandite in toata tara. Fulgerele si descarcarile electrice vor fi detectate cu ajutorul a opt statii speciale, iar informatiile primite de la satelitii meteorologici sunt receptionate la singura baza, amplasata la sediul INMH, in Capitala.



Printre noutatile pe care le aduce SIMIN, pe langa prognoze meteo mai exacte, se numara si asa-numitul "nowcasting" (prognoze exacte pentru intervale scurte de timp) sau averizarea asupra descarcarilor electrice periculoase.



In cadrul unei ceremoniei de inaugurare a SIMIN, directorul INMH, Marinel Ioana, a preluat oficial administrarea proiectului.



Reprezentantul Lockheed Martin, Thomas Patello, a declarat ca firma pe care o reprezinta va realiza pentru INMH un alt proiect, numit DESWAT (DEStructible WATers). DESWAT, care costa 46 de milioane de dolari, ar putea fi dat in folosinta in perioada 2005-2006, sustine Patello.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO