Eveniment

16 miliarde de dolari, averea detinuta de 300 de romani

16.11.2005, 19:48 44

Averile celor mai bogati 300 de romani insumeaza anul acesta 16 miliarde de dolari, in crestere cu trei miliarde de dolari fata de anul trecut, domeniile care au avut cea mai importanta contributie la marirea conturilor fiind cel imobilar, piata de capital si retail-ul.

Editia din acest an al topului celor mai bogati romani, editat de revista Capital, confirma informatiile publicate de revista Business Magazin potrivit careia Ion Tiriac este primul miliardar in valuta din Romania. In timp ce Business Magazin estimeaza ca averea fostului mare tenisman este de 1 - 1,1 mld. euro, Capital o evalueaza la 0,9 - 1 mld. dolari, fapt ce il plaseaza pe Tiriac in fruntea clasamentului.

In acest fel, omul de afaceri il detroneaza pe Iosif Constantin Dragan (compania Butan Gas), care anul acesta ocupa locul al doilea in clasament cu o avere de 850 mil. dolari, valoare in usoara crestere fata de anul trecut cand estimarile indicau 800 - 850 de mil. dolari.

Schimbari s-au produs si la nivelul celei de-a treia pozitii. Cu o avere evaluata la 750 mil. dolari, Sorin Ovidiu Vintu ii detroneaza pe fratii Micula - patronii grupului European Drinks-care, cu o avere de 700 - 750 de mil. dolari, cad pe pozitia a patra. La acelasi nivel este estimata si averea familiei Paunescu, cu afaceri in domeniul hotelier, mass-media, imobiliar si industrie.

Locul sase revine omului de afaceri Ioan Nicolae, cu 500 - 550 mil. dolari, urmat de Gigi Becali si Dinu Patriciu, cu 400 - 450 mil. dolari.

Pe locurile noua si zece se situeaza familia Voiculescu (350 mil. dolari) si Dan Grigore Adamescu (320 mil. dolari).

Cea mai spectaculoasa intrare in top apartine familiei Zinger din Brasov (180 - 200 mil. dolari), care detine compania imobiliara Atlanta House, precum si complexul turistic de la Capra Neagra, Eliana Mall, mai multe cldiri de birouri si spatii comerciale.

La capitolul cea mai spectaculoasa crestere a averii in decursul unui an, castigator este ieseanul Iulian Dascalu, un jucator important pe piata imobiliara, a carui avere a crescut cu nu mai putin de 500% dupa finalizarea complexului Iulius Mall din Timisoara. Ieseanul are o avere evaluata la 115 - 120 mil. dolari.

Limita de intrare in top a fost ridicata de la 5 la 7 mil. dolari, fapt care, impreuna cu evolutia cursului valutar si probleme cu justitia, a facut ca anul acesta 41 de oameni de afaceri sa iasa din top. Printre acestia se numara Omar Hayssam (90 - 100 mil. dolari) - cercetat in cateva dosare penale - si Ion Dumitrache (35 mil. dolari), proprietarul grupului 2x1 Holding din Constanta - sase din firmele la care este actionar fiind sub sechestru.

Bucurestiul are cea mai mare concentrare de milionari in dolari - 121 - averea lor cumulata ridicandu-se la aproape 10 mld. dolari. Cu 19 milionari a caror avere se ridica la 612 - 651 de mil. dolari, judetul Cluj a reusit anul acesta sa detroneze Constanta, care figureaza in top cu 14 oameni de afaceri a caror avere totala este estimata la 455 - 475 mil. dolari.

Realizatorii topului spun ca pentru determinarea averilor, calculele au fost efectuate conform datelor din bilant inregistrate in 2004, insa s-a tinut cont si de evolutia afacerilor in timpul acestui an.

A fost folosita metodologia sumara utilizata de firme specializate in evaluarea companiilor - aplicarea la cifra de afaceri a unor coeficienti specifici domeniilor vizate si a unor multiplicatori la profitul net sau profitul brut obtinut de companie. Pentru unele afaceri s-a tinut cont si de activele aflate in patrimoniu. Valoarea proprietatilor imobiliare a fost stabilita in conformitate cu pretul pietei si cu ajutorul specialistilor in domeniu.

De asemenea, au fost contabilizate si datoriile scadente ale companiilor, iar restantele curente sau cele reesalonate nu au fost scazute din valoarea afacerii, acestea neputand fi luate in calcul atat timp cat nu au ajuns la scadenta.



Transilvania, pozitie privilegiata

Evolutiile din ultimul an au plasat Transilvania pe un loc privilegiat in clasamentul pe zone geografice - al doilea, dupa Bucuresti. Banca Transilvania si Astral au adus in top nume noi si sume impresionante. Marius Ciurchea, director de logistica al Bancii Transilvania, este un nou intrat in top - cu o avere de 10 - 11 mil. dolari - in special datorita actiunilor pe care le detine la banca. In aceeasi situatie se afla si Mircea Moga, unul dintre fondatorii bancii, in prezent proprietarul fabricii Porcelain Manufactures, care intra in top cu o avere de 14 - 15 mil. euro. De asemenea, averea lui Horia Ciorcila, al carui nume este legat atat de Banca Transilvania, cat si de compania de cablu Astral Telecom, a crescut la 95 - 100 de mil. dolari in urma vanzarii operatorului de cablu catre UPC cu peste 400 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO