Eveniment

150 de ani de la prima lege a camerelor de comerţ şi industrie ale României

150 de ani de la prima lege a camerelor de comerţ şi...

Autor: Mirabela Tiron

01.10.2014, 00:02 172

Camera de Comerţ şi Industrie a României a aniversat ieri 150 de ani de la adoptarea primei legi a camerelor de comerţ şi industrie, eveniment consemnat la 30 septembrie 1864, în urma  Decretului Domnesc semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Desfiinţate în timpul comunismului, camerele de comerţ au apărut după 1990 şi potrivit preşedintelui instituţiei Mihai Daraban, reprezintă acum „partenerul şi lobby-istul numărul unu al mediului de afaceri”. 

Mihai Daraban spune că în prezent Camera de Comerţ şi Industrie a României are în plan reactivarea şcolilor de meserii (profesionale) pentru ca firmele să găsească angajaţi specializaţi şi tot acestea să comunice numărul de locuri necesare pentru fiecare specialitate.

„Avem un proiect cu Ministerul Educaţiei. Cred că mediul de afaceri ar trebui să comunice către aceste şcoli de meserii numărul de persoane de care are nevoie în companie. Mediul de afaceri ar trebui să lucreze direct cu şcolile profesionale”, a spus ieri Daraban, în cadrul evenimentului de aniversare a 150 de ani de la adoptarea primei legi a Camerelor de Comerţ.

„Urmărim toate actele normative şi amendăm tot ce loveşte mediul de afaceri. Ştiu că problema numărul unu cu care se confruntă mediul de afaceri este lipsa de predictabilitate, Codul fiscal care se schimbă. Ţinta noastră este să aducem investiţii străine, să încurajăm demararea lucrărilor publice, susţinem proiecte precum cele din energie şi transporturi, adică tot ce înseamnă infrastructură“, a mai adăugat el. Înfiinţarea primelor camere de comerţ şI industrie din România a fost consfinţită în 30 septembrie 1864 prin Decretul Domnesc semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

La scurt timp de la înfiinţare, Camerele de Comerţ din România şi-au pus amprenta pe procedurile de înregistrare a negustorilor, punctul de origine pentru Registrul Comerţului, creat, peste ani, de camere. Camerele au făcut demersuri pentru adoptarea unor măsuri care să susţină comerţul românesc, precum organizarea birourilor vamale, instituirea mărcilor de fabrică, înfiinţarea burselor româneşti, creditarea industriaşilor, pregătirea tinerilor în şcoli de comerţ, reglementarea regimului concurenţial, funcţionarea târgurilor şi multe altele”.

„După anul 1989 autorităţile române au înţeles necesitatea reînfiinţării camerelor de comerţ, organisme reprezentative pentru modelul economic capitalist, care susţine nemijlocit antreprenoriatul şi dezvoltarea mediului de afaceri”, potrivit oficialului Camerei de Comerţ. 

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României: „Ştiu că problema numărul unu cu care se confruntă mediul de afaceri este lipsa de predictabilitate, Codul fiscal care se schimbă. Ţinta noastră este să aducem investiţii străine, să încurajăm demararea lucrărilor publice, susţinem proiecte precum cele din energie şi transporturi, adică tot ce înseamnă infrastructură.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO