Eveniment

11,5 hectare de teren american in Cluj

17.01.2006, 21:09 23

Emerson, lider mondial in industria motoarelor electrice, va semna astazi contractul de cumparare a unui teren de 11,5 hectare din parcul industrial Tetarom II unde va derula o investitie de 125 mil. euro, cea mai mare din judetul Cluj.

"Negocierile dintre investitor si autoritatile locale au ajuns la un consens, astfel ca maine (astazi - n.r.) va fi semnat contractul", au declarat pentru ZF Transilvania surse din cadrul Consiliului Judetean Cluj.

Pentru aceasta suprafata, concernul va plati 230.000 de euro in conditiile in care pretul solicitat de autoritati a fost de 2 euro/ metru patrat. In zona respectiva pretul terenurilor variaza intre 25-30 euro/mp.

"Noi suntem fericiti pentru acest rezultat si la fel trebuie sa fie comunitatea locala", a declarat Viorel Gavrea, directorul parcului industrial Tetarom. El a adaugat ca a fost infiintata deja firma Emerson SRL, cu sediul in cadrul Facultatii de Mecanica a Universitatii Tehnice si ca lucrarile de constructie a primei fabrici Emerson vor incepe cel tarziu in luna aprilie.

Investitia americana va fi derulata in mai multe etape, fiecare dintre acestea presupunand constructia a cinci fabrici.

Prima va necesita investitii de 25 de milioane de euro, urmand ca celelalte - adica investitii de aproximativ 100 de milioane de euro - sa fie realizate in urmatorii 3-5 ani. Proiectul prevede angajarea in cei 5 ani de dezvoltare a investitiei a aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea inalt calificate.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca spera ca acest proiect sa poata fi demarat cat mai urgent.

"Deocamdata mai sunt cateva amanunte de ordin juridic care nu au fost rezolvate si care sunt inca perfectate de specialistii celor doua parti. Cu totii dorim sa finalizam aceste discutii si Emerson sa poata incepe constructia primei fabrici", a mai adaugat Nicoara.

Presedintele CJ Cluj a spus ca investitia Emerson se va dezvolta la Cluj in functie de cererea pietei existente pentru productia proprie si ca va aduce o serie de alti investitori cu care lucreaza in domeniu.

De altfel reprezentantii consulatului american de la Cluj au anuntat public saptamana trecuta ca in februarie va fi anuntata o noua investitie americana, fara sa faca precizari suplimentare.

Grupul american a mai anuntat ca va colabora cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca precizand ca intentioneaza construirea unui centru de cercetare in domeniile electrotehnic, automatizari, proiectare in domeniul mecanicatronicii, roboticii, tehnologia constructiilor de masini si echipamente, precum si angajarea a peste 200 de ingineri de diferite specialitati.

Grupul Emerson Electric a fost fondat in 1890, in St. Louis, Missouri, iar domeniile de activitate ale grupului acopera managementul procesului industrial, tehnologii pentru climatizare, surse de alimentare pentru retele, solutii pentru depozitarea marfurilor de uz industrial si casnic, echipamente profesionale, productia de motoare, automatizari industriale si solutii pentru echipamente integrate.

Concernul numara 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York. Emerson are peste 60 de divizii care opereaza in 245 de locatii din lume si vand produsele in peste 150 de tari. In 2004, valoarea exporturilor companiei s-a ridicat la 7,4 miliarde de dolari, reprezentand 47% din vanzarile companiei.

Concernul a mai incercat sa intre pe piata romaneasca in urma cu cativa ani cand au avut discutii cu George Copos pentru preluarea producatorului de motoare si echipamente electrice Ana Imep Pitesti. Negocierile, care au durat aproape doi ani, au esuat din cauza faptului ca nu s-a ajuns la o intelegere in privinta pretului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO