Energie de la A la Z

Energie de la A la Z. Finanţarea tranziţiei verzi: care sunt fondurile disponible şi cât de apetisant este verdele regenerabil pentru bănci?

08.08.2023, 00:05 Autor: Roxana Petrescu

♦ ZF continuă campania editorială susţinută de PPC (PUBLIC POWER CORPORATION) în care dezbate săptămânal cele mai fierbinţi teme din domeniul energetic, alături de specialiştii din piaţă ♦ Azi este vorba despre bani, despre oportunităţile de finanţare fără precedent pentru proiectele care se înscriu în logica tranziţiei energetice, dar şi despre provocările în accesarea fondurilor.

Pe hârtie, România are 13-14 miliarde de euro bani europeni prin PNRR şi Fondul de Modernizare pentru a-şi reforma din temelii sectorul energetic şi pentru a-l pune pe calea tranziţiei energetice. La acestea, se adaugă banii băncilor dispuse să acorde credite în aceste direcţii.

„Finanţarea sectorului energetic, adopta­rea energiei verzi în proiecte de producţie şi autoconsum, reprezintă o prioritate în cadrul strategiei de finanţare sustenabilă a BCR. Peste 50% dintre tranzacţiile verzi analizate de noi sunt proiecte de eficienţă energetică şi ener­gie verde. În ceea ce priveşte finanţarea suste­na­bi­lă, obiectivul nostru este ca, până în 2026, mi­nim 25% din portofoliul de credite BCR să fie credite verzi“, spun reprezentanţii BCR, a doua cea mai mare bancă din Româ­nia. Potri­vit acestora, începând cu anul 2021, BCR a investit constant în dezvoltarea porto­foliului de produse destinate tranziţiei către o economie ver­de. Astfel, finanţarea proiectelor de efi­cien­ţă energetică, a vânzării şi achiziţiei de proiecte de energie verde sau creditele ipo­tecare verzi au fost pe lista de priorităţi a băn­cii.

„Creditul verde ipotecar «Casa Mea NaturA» a avut o pondere de aproximativ 44% din volumul total de credite ipotecare stan­dard acordate de BCR în S1 2023. Creditul se acordă pentru imobilele cu certificate ener­getic A sau pentru locuinţe verzi certificate de Romanian Green Building Council“, mai spun reprezentanţii BCR.

„De ase­me­nea, am lansat produse de leasing verde pentru achizitii de autovehicule electrice. Prin soluţii de finanţare care încurajează achiziţia de autoturisme electrice şi hibrid, BCR Leasing a înregistrat o creştere de 41% în S1 2023 pe segmentul de finanţări verzi, compa­rativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut“, adaugă aceştia.

BRD, unul dintre cei mai mari jucători din sectorul bancar local, are la rândul său produse de finanţare special gândite pentru proiectele din zona tranziţiei energetice. „Acordăm credite verzi sau credite corelate cu obiective de sustenabilitate pentru activităţi care contribuie la agende de decarbonizare, respectiv pentru instalarea şi operarea de instalaţii de energie regenerabilă (finanţare corporate), mobilitate curată, proiecte publice şi private de eficienţă energetică, dezvoltarea, deţinerea sau achiziţia de clădiri verzi, valorificarea eficientă a resurselor naturale (economie circulară) etc. În acest sens, menţionăm cea mai mare tranzacţie de finanţare verde acordată sub forma unui credit verde bilateral în favoarea companiei Hidroelectrica circa 257 mil. euro), finanţarea achiziţiei unor active din zona energiei regenerabile, a structurării şi finanţării în cadrul unui sindicat bancar a achiziţiei unei clădiri verzi (circa 30 mil. euro) sau a dezvoltării unui proiect imobiliar verde (circa 24 mil. euro), pentru a nominaliza câteva tranzacţii“, spun reprezentanţii BRD. Pentru clienţi persoane fizice, în aprilie 2022, BRD a lansat două noi produse de creditare  - creditul pentru consum Expresso Verde, pentru achiziţia atât de autoturisme electrice sau hibrid de tip plug-in, şi creditul ipotecar Habitat Verde, care finanţează achiziţia de locuinţe verzi. „BRD şi-a consolidat implicarea în finanţarea tranziţiei către sustenabilitate, volumul total al finanţărilor noi sustenabile ajungând la peste 1,2 miliarde lei în semestrul I 2023“, mai spun reprezentanţii BRD.

Dar chiar şi aşa, persistă o serie de semne de întrebare care devin piedici în procesul de finanţare, atât băncile, cât şi piaţa de energie verde aşteptând din nou reglementări de la stat care să le garanteze celor două părţi plasamente aproape lipsite de risc.

„Încă sunt aşteptate dezvoltări reglementare cu privire la cadrul de sprijin al finanţării energiei regenerabile (contracte pentru diferenţă), a contractelor ESCO etc. De asemenea, sunt necesare informaţii generale la nivel naţional sau de sector de activitate, cu indicatori de mediu sau sociali specifici“, spun reprezentanţii BRD.

Schema de contracte pentru diferenţă (CfD), prin care li se va garanta investitorilor în proiecte de energie solară şi eoliană preţul pentru 15 ani este extrem de aşteptată de piaţă, primii 2.000 MW urmând să fie scoşi la licitaţie în curând.

„Multe proiecte mai mari se anunţă a fi finalizate în acest an, în timp ce majoritatea investitorilor aşteaptă schema CfD sau fondurile europene mult aşteptate pentru anul 2023, cu perspectiva de a realiza aceste proiecte până în 2024/2025“, spun şi reprezentanţii BCR. Tot ei mai enumeră câteva criterii luate în considerare la analiza finanţărilor: zona de guvernanţă, evaluarea impactului activităţilor lor asupra factorilor de mediu, sociali sau de guvernanţă, evaluarea consumului de energie şi resurse sau calcularea amprentei de carbon.

„Pornind de la aceste calcule, companiile pot seta obiective de tranziţie, măsurabile, comparabile în industrie, ambiţioase şi confirmate de părţi externe. Apoi, pentru îndeplinirea acestor obiective, vor face calculele în legătură cu investiţiile de care au nevoie pentru a atinge neutralitatea climatică. Pentru ca tranziţia să se întâmple, trebuie ca toţi actorii să contribuie. Este şi rolul nostru de finanţator să fim alături de client pe tot parcursul procesului şi să îi punem la dispoziţie toate informaţiile care să faciliteze accesarea unei finanţări verzi“, au mai spus reprezentanţii BCR.

 


Despre Grupul PPC

Prezent în cinci țări din sud-estul Europei și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) și România (achiziția Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023). Pe plan local, PPC își propune să continue și să dezvolte ce Enel a construit în ultimii 18 ani, în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată. Odată cu finalizarea achiziţiei, Grupul PPC îşi va consolida poziţia în regiune şi va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est.