Cryptobusiness

EXCLUSIV ZF. Startup-ul românesc ZoidPay este pe ultima sută de metri pentru achiziţia unei bănci din Lituania. Eduard Oneci, CEO: „Vom putea oferi şi credite ipotecare în crypto”

EXCLUSIV ZF. Startup-ul românesc ZoidPay este pe ultima...

Autor: Alex Ciutacu

05.11.2022, 15:36 1094

Startup-ul românesc ZoidPay se pregăteşte să achiziţioneze o bancă tradiţională din Lituania şi este pe ultima sută de metri a acestui proces, în contextul în care compania a anunţat recent că a obţinut o finanţare de 75 mil. dolari de la o firmă de investiţii din Bahamas.

„Noi în momentul de faţă suntem în etapa finală de a cumpăra o bancă ce are locaţii, angajaţi, ghişeu unde te poţi duce să iei credit, care are bancomate. (...) Este vorba despre o bancă din Lituania, nu am anunţat prea multe încă, suntem în etapa finală”, a declarat Eduard Oneci, cofondator şi CEO al ZoidPay, în exclusivitate pentru ZF.

ZoidPay este un startup din piaţa de blockchain şi crypto care activează atât pe segmentul de retail, cât şi pe cel b2b. Pentru retail, ZoidPay oferă o extensie de procesare de plăţi crypto dedicată browser-ului Google Chrome, o aplicaţie de mobil şi carduri, iar pentru zona b2b oferă servicii de tip Web3, respectiv integrări prin diferite API-uri şi SDK-uri.

Recent, startup-ul ZoidPay a anunţat că a atras o investiţie de 75 mil. dolari de la GEM Digital Limited, o firmă de investiţii înregistrată în Bahamas, axată pe zona de blockchain şi criptomonede. O parte din aceşti bani se vor îndrepta către achiziţia băncii din Lituania.

„Am trecut de partea de due diligence în momentul de faţă, de aceea şi investiţia pe care am primit-o recent ne ajută să mergem înainte cu achiziţia”.

Eduard Oneci a explicat că o bancă tradiţională ar putea să facă tranziţia între aşa-numita lume Web2 şi noua paradigmă Web3.

Pentru context, era Web2 s-a concretizat în istoria internetului prin faptul că le-a permis utilizatorilor să creeze şi să distribuie conţinut în reţele globale, iar printre exemplele de platforme aduse de această eră se numără Instagram, Facebook, precum şi platformele de streaming. În continuare, paradigma Web3 aduce tehnologii precum inteligenţa artificială, blockchain sau metavers.

ZoidPay spune că achiziţia băncii din Lituania îi va permite să ofere servicii crypto concomitent cu cele tradiţionale, iar unul dintre produse ar putea fi un credit ipotecar în crypto.

„Putem oferi credite ipotecare în Bitcoin, spre exemplu, dar reglementate. Va fi prima bancă Web3 cu locaţie fizică, te poţi duce să iei atât servicii tradiţionale, să deschizi un cont bancar normal, dar poţi deschide şi un wallet, poţi lua o ipotecă normală sau una în crypto”.

Oneci spune că un credit ipotecar în crypto ar avea drept garanţie tot imobilul achiziţionat, la fel ca un credit ipotecar tradiţional, însă beneficiarul creditului poate alege ca împrumutul să vină sub formă de BTC, USDT sau alte criptomonede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO