Cryptobusiness

Compania crypto Circle, susţinută de gigantul Goldman Sachs, a vrut să se listeze pe bursa americană în 2022 printr-un SPAC, dar a fost oprită de autoritatea de supraveghere financiară

Compania crypto Circle, susţinută de gigantul Goldman...

Autor: Alex Ciutacu

25.01.2023, 15:16 232

Compania crypto Circle, care operează al doilea cel mai popular stablecoin din piaţă (USDC), a vrut să se listeze la bursă în 2022, însă planurile s-au oprit pe masa SEC, întrucât autoritatea americană de supraveghere financiară nu şi-a dat acordul, potrivit FT.

Grupul Circle, cu Goldman Sachs în acţionariat, a declarat pentru cotidianul de business că planurile i-au fost deraiate de faptul că autoritatea de supraveghere nu a fost confortabilă cu ceea ce se contura drept una dintre cele mai mari tranzacţii de tip SPAC (Special Purpose Acquisitions Company).

SPAC reprezintă practic o companie de ”faţadă”, creată de investitori cu un singur scop: să strângă bani printr-o listare pe bursă pentru ca ulterior să cumpere o altă companie. Un SPAC nu are operaţiuni comerciale - nu produce nimic, nu vinde nimic. În realitate, în cele mai multe cazuri, singurele active pe care un SPAC le are sunt banii strânşi prin propria listare pe bursă, potrivit unei analize făcute de SEC la nivelul anului 2021.

Circle a semnat un acord în iulie 2021 cu un vehicul de tip SPAC lansat de bancherul veteran Bob Diamond. Compania crypto operează aşa-numita monedă stabilă USDC, care are o capitalizare totală de 43,7 miliarde de dolari.

Ce înseamnă stablecoin? Monedele digitale stabile există deja de câţiva ani în ecosistemul crypto, iar investitorii utilizează în mod constant astfel de monede digitale stabile atunci când nu vor să îşi schimbe activele digitale în monedă fiduciară, ci vor să rămână cu banii în crypto, fără a fi afectaţi de volatilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO