Constructii & Imobiliare

Tinu Sebeşanu, Impact Developer & Contractor: „Modificările fiscale aplicate din scurt perturbă acut piaţa şi bugetele estimate, deci capacitatea de planificare a operatorilor economici şi a populaţiei”

Tinu Sebeşanu, Impact Developer & Contractor:...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

02.08.2023, 17:36 186

Măsurile care vizează domeniul imobiliar discutate zilele acestea de guvern în vederea creşterii veniturilor la buget vin pe un fond deja dificil al pieţei, spun jucătorii din domeniu, şi vor adânci problemele.

„Creşterea TVA-ului în imobiliare în mijlocul unui ciclu descendent, care persistă de peste un an, din cauza evoluţiei galopante a dobânzilor şi care generează o creştere continuă a costurilor pe tot lanţul economic, reprezintă o decizie total iraţională, care va gripa şi mai mult acest sector major din economie”, spune Tinu Sebeşanu, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor.

El adaugă şi că mediul de business nu a fost consultat anterior formulării acestor măsuri, iar efectele se vor vedea în creşterea zonei „gri” a economiei.

„Oamenii vor fi în continuare condamnaţi să locuiască în unităţi care au depăşit de mult ciclul de viaţă şi rămânem în continuare cu cea mai mare aglomerare în locuinţe din Uniunea Europeană. Toate aceste modificări aplicate din scurt perturbă acut piaţa şi bugetele estimate, deci capacitatea esenţială de planificare, atât în cadrul operatorilor economici, cât şi în rândul populaţiei”, mai spune Tinu Sebeşanu.

Referitor la impozitul de 1% pe proprietăţile care depăşesc 2,5 milioane de lei, el spune că trebuie precizată care va fi baza de impozitare şi pe ce criterii va fi stabilită, putând astfel să se creeze anomalii cu proprietăţi similare impozitate diferit.

„Ce se întâmplă cu dezvoltatorii sau companiile de investiţii care deţin portofolii de proprietăţi?”

Această continuă lipsă de predictibilitate are efecte negative ce se propagă în toată economia, sunt de părere dezvoltatorii.

„Din punct de vedere tehnic, implementarea acestor măsuri în luna august în toate sistemele de gestiune ale companii şi în administraţie va crea haos şi erori semnificative. Se iau din nou decizii populiste, «pe genunchi», fără o planificare şi o consultare prealabilă cu mediul de afaceri, măsuri care nu fac decât să accentueze şi mai mult mediul fragil în care ne zbatem. În criză trebuie să stimulezi mediul de afaceri şi consumul. Economia reală nu mai poate susţine ineficienţa şi incompetenţa administraţiei”, a completat Tinu Sebeşanu.

Practic, spun dezvoltatorii imobiliari şi consultanţii, prin noile măsuri vehiculate, se elimină cota de 5% TVA pentru tranzacţiile cu locuinţe de până în 120 de metri pătraţi şi se introduce cota de 9% TVA, se majorează la 1% impozitul pentru cei care deţin una sau mai multe proprietăţi a căror valoare sare de 2,5 milioane de lei şi se introduce, la tranzacţiile cu locuinţe, o taxă de 5% aferentă sumei care depăşeşte nivelul de 600.000 de lei, faţă de 3% în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO