Constructii & Imobiliare

Soldul investiţiilor străine directe din construcţii şi tranzacţii imobiliare a atins 18,5 mld. euro în 2022, al treilea cel mai mare receptor din economie, după industrie şi comerţ. Vlad Săftoiu, Cushman & Wakefield Echinox: Dinamica pozitivă subliniază importanţa sectorului imobiliar în dezvoltarea celorlalte sectoare ale economiei

Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox

Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

12.10.2023, 10:15 155

Soldul investiţiilor străine directe (ISD) din sectorul construcţii şi tranzacţii imobiliare a ajuns la finalul anului 2022 la 18,59 miliarde de euro, înregistrând a treia cea mai mare creştere în valoare absolută dintre toate sectoarele economice în 2022, după industrie (32,6 miliarde de euro în 2022 comparativ cu 29,4 miliarde de euro în 2021) şi comerţ (19,1 miliarde de euro în 2022 faţă de 17,2 miliarde de euro), relevă datele Băncii Naţionale a României analizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În intervalul 2013-2022, cele patru sectoare majore de activitate care domină soldul investiţiilor străine directe au contribuit cu 92,8% la creşterea totală a acestuia. În valoare absolută, industria a consemnat o creştere de 13,138 miliarde euro (cu 45,3% mai mult decat la 31 decembrie 2013), comerţul 12,7 miliarde de euro (plus 198,8%), construcţii şi tranzacţii imobiliare, 12,3 miliarde de euro (plus 196,5%) şi intermedieri financiare şi asigurări, 5,7 miliarde de euro (plus 66,8%).

Şi din punct de vedere al repartizării soldului investiţiilor străine directe în intreprinderi greenfield pe principalele activităţi economice, sectorul construcţiilor şi imobiliarelor se plasează în top, cu 18,2% din sold, după industria prelucrătoare (28,7% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) şi comerţ (23,4%), Comparativ cu anul anterior, contribuţia acestor sectoare de activitate la formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a rămas relativ constantă.

„Această dinamică pozitivă subliniază încă o dată rolul important pe care sectorul imobiliar, susţinut fie de investitori autohtoni, fie de capital străin, îl are în dezvoltarea celorlalte sectoare ale economiei româneşti, fapt confirmat de expansiunea semnificativă a tuturor segmentelor aferente pieţei de real estate din România din ultimii zece ani.”, spune Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Anul trecut, sectorul imobiliar şi al construcţiilor din România a atras investiţii străine directe (ISD) de circa 1,2 miliarde de euro, astfel că ponderea acestui segment în soldul total al ISD a ajuns în 2022 de 17,2%, notează analiza realizată de Cushman & Wakefield Echinox.

În aceste condiţii, imobiliarele şi construcţiile reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (39,2% din sold) şi comerţul (17,7%), înaintea sectorului intermedierilor financiare şi asigurări (13,2% din sold). Anul trecut investiţiile străine directe au totalizat 10,039 miliarde de euro, urcând soldul la 107,9 miliarde de euro.

“Dacă luăm în calcul şi investiţiile străine directe atrase şi de retail, investiţii ce în 2022 au totalizat circa 1,9 miliarde de euro, sectorul imobiliar a beneficiat direct şi indirect de un flux de capital străin de peste 3 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel înregistrat de industria prelucrătoare (3,1 miliarde de euro) ”, adaugă Vlad Săftoiu.

Sunt considerate investiţii străine directe capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident care deţine cel puţin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi  rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea rezidentă în care a investit, precum şi profitul reinvestit de către acesta.

Creşterea fluxului net de investiţii străine din sectorul construcţiilor şi al tranzacţiilor imobiliare 2022 s-a reflectat şi în evoluţia stocului de spaţii imobiliare moderne, investitorii străini continuând să fie un jucător important pe toate segmentele pieţei, deţinând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spaţii.

Astfel, anul trecut au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial şi logistică în suprafaţă totală de circa 1,1 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, stocul modern de spaţii imobiliare ajungând la 14,9 milioane de metri pătraţi la final de 2022. Având în vedere proiectele finalizate anul acesta, şi cele care urmează să fie livrate până la finalul anului, stocul de spaţii moderne va depăşi nivelul de 15,5 milioane de metri pătraţi.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO