Constructii & Imobiliare

Sevda Cadir, Cushman & Wakefield: Bucureştiul revine în atenţia operatorilor hotelieri internaţionali care vor să-şi consolideze poziţia sau să-şi crească cota de piaţă

Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, CEE & SEE la Cushman & Wakefield

Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, CEE & SEE la Cushman & Wakefield

Autor: Cristina Bellu

21.08.2023, 10:53 171

Piaţa hotelieră din Bucureşti continuă să rămână atractivă pentru operatorii hotelieri internaţionali care doresc să se extindă în Europa Centrală şi de Est (ECE), Capitala plasându-se pe poziţia 5 din 20 de oraşe din CEE din punct de vedere al interesului principalilor operatori de a investi în perioada următoare în noi facilităţi hoteliere, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Raportul a fost realizat pe baza unui sondaj efectuat în rândul a peste 26 de directori executivi ai operatorilor hotelieri deja prezenţi în ECE (Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, Ucraina) sau interesaţi să intre în regiune şi care operează peste 450 de hoteluri cu peste 72.000 de camere. De asemenea, operatorii intervievaţi au în curs de pregătire 140 de hoteluri, cuprinzând în total peste 22.000 de camere.

Potrivit datelor Cushman & Wakefield, cele mai atractive cinci pieţe din regiune pentru operatori sunt, în ordine, Budapesta, Praga, Varşovia, Cracovia şi Bucureşti.

Pe lângă Bucureşti, operatorii şi-au mai exprimat interesul pentru Cluj-Napoca şi, totodată, pentru destinaţiile de pe litoral şi staţiunile româneşti, fapt ce subliniază atractivitatea României şi în afara oraşelor principale.

”Piaţa hotelieră din Bucureşti atrage o atenţie semnificativă din partea operatorilor internaţionali care doresc să-şi consolideze poziţia sau să-şi crească cota de piaţă. Revenirea robustă şi atractivitatea crescândă a oraşului reprezintă o oportunitate interesantă pentru diversificarea ofertei şi pentru aducerea unor branduri de lux mai accesibile, acoperind astfel un gol care există în prezent pe piaţa hotelieră din Bucureşti. În plus, prezenţa scăzută a brandurilor hoteliere internaţionale pe litoralul românesc oferă oportunităţi pentru operatorii hotelieri datorită potenţialului ridicat”, spune Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, CEE & SEE la Cushman & Wakefield.

În primul semestru din 2023, piaţa hotelieră din Bucureşti a crescut, venitul mediu al hotelurilor consemnând un avans de peste 43% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

„În ciuda provocărilor, sectorul a atins nivelurile pre-pandemice, evoluţie determinată de o creştere a tarifului mediu net cu aproape 11% faţă de S1 2019 şi cu 27% faţă de S1 2022”, spun oficialii de la Cushman & Wakefield.

În paralel, rata de ocupare s-a majorat, de asemenea, cu aproximativ 13% în S1 2023 faţă de S1 2022.

Creşterea calităţii hotelurilor, prin renovarea unităţilor existente, dar şi prin deschiderea unora noi, atât de operatori locali, cât şi internaţionali, a alimentat acest succes.

Mai mult decât atât, operatorii sunt increzatori cu privire la performanţa viitoare a hotelurilor din Bucureşti, în special pentru clasele ”luxury” şi ”upper-upscale”, 71% dintre respondenţi fiind optimişti, iar 82% foarte optimişti.

Autorii studiului menţionază că datele generale sugerează că industria ospitalităţii din ECE traversează o perioadă de o redresare sănătoasă, în ciuda provocărilor macroeconomice şi geopolitice. Cu toate acestea, există şi provocări, aproximativ 28% dintre proiectele hoteliere aflate în curs de desfăşurare confruntându-se cu întârzieri sau fiind puse în aşteptare, în principal din cauza costurilor crescute de dezvoltare.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO