Constructii & Imobiliare

Romexpo, Esplanada, Casa Radio şi Gara de Nord - Proiecte care pot atrage investiţii de 8 mld. euro în Bucureşti, în următorii 10 ani

Romexpo, Esplanada, Casa Radio şi Gara de Nord -...

Autor: Bogdan Alecu

28.02.2023, 07:42 4733

Romexpo cu 3 miliarde de euro investiţii, Casa Radio cu cel puţin 2 mld. euro, Esplanada cu alte două şi un centru comercial cu birouri la Gara de Nord de peste 1 mld. Euro sunt proiecte care ar cumula investiţii de 10 miliarde de euro, ar duce la crearea a mii de noi locuri de muncă şi ar avea un impact financiar de zeci şi sute de milioane de euro asupra bugetelor locale şi bugetului naţional, potrivit calculelor ZF, în condiţiile în care zonele fie neîntreţinute fie abandonate sau chiar focare de infecţie ar intra în circuitul economic.

“Pentru Casa Radio nu există noutăţi în acest moment, nu există o schimbare de proprietar. Dacă vom prelua acel proiect, atunci acolo va exista şi o componentă publică,nu va fi un proiect comercial în totalitate”, a explicat Doron Klein, CEO al AFI Europe România în cadrul unui interviu mai amplu acordat ZF şi care va fi publicat mâine.

Terenul de la Casa Radio are circa 100.000 mp şi ar atrage investiţii de 1-2 miliarde de euro. Ultimul update a fost în 2019, când AFI Europe, proprietarul mallului AFI Cotroceni, anunţa încheierea precontractului de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar al proiectului Casa Radio cu Plaza Centers NV. Pentru achiziţia pachetului de 75% din acţiunile proiectului Casa Radio, AFI Europe plăteşte 60 mil. euro. Statul român controlează 25% din proiectul Casa Radio.

La Esplanada Cartierul de Justiţie, proiectul imobiliar de pe terenul Esplanada din Capitală, din care ar urma să facă parte 23 de instituţii, are un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) aprobat, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Justiţiei.

Romexpo ar putea atrage un proiect de 3 mld. Euro în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României care acum deţine terenul de 46 ha de acolo. Documentaţia de urbanism indică faptul că se lucrează acum la autorizarea  unui proiect care ar include 14 turnuri de birouri.

Gara de Nord, cel mai important nod feroviar al României, va beneficia de investiţii de 95 mil. Euro în modernizare în cadrul unui proiect demarat de CFR SA, finanţat în cadrul Programului Operaţional Transport (POT), investiţie care vizează transformarea în punct multimodal cu o componentă comercială.

Pe de altă parte, în Vest gările sunt centre de birouri, cu o mare componentă comercială datorită traficului mare de pasageri. Din acest motiv în trecut au existat companii private care militau pentru realizarea de investiţii private în Gara de Nord în vederea valorificării potenţialului economic dar şi pentru a transforma un obiectiv neîntreţinut într-un centru de interes.

Printre cei care au propus a fost Tatian Diaconu, la cea vreme CEO Immochan şi în prezent CEO Nhood care a venit cu exemple din Londra, Frankfurt sau Leipzig. CEO-ul spunea în 2017 că ideea realizării unui mall în gară nu este fezabilă deoarece în proximitate există deja centrul Orhideea sau AFI Cotroceni în zonă, însă ar fi fezabil un proiect de birouri alături de o activitate comercială. Ideea unui mall deasupra Gării de Nord a mai fost vehiculată în trecut, însă proiectul a fost abandonat, iar gara nu a beneficiat de niciun fel de îmbunătăţiri, cu toate că un centru comercial ar fi atras investiţii de până la un miliard de euro şi ar fi curăţat zona.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO