Constructii & Imobiliare

Portofoliul de clădiri imobiliare administrate de Cushman & Wakefield Echinox s-a triplat în ultimii cinci ani, la peste 450.000 mp. Cea mare pondere este deţinută de proiectele de logistică, cu 57% din total

Mihaela Petruescu, partner asset services Cushman & Wakefield Echinox.

Mihaela Petruescu, partner asset services Cushman & Wakefield Echinox.

Autor: Cristina Bellu

27.02.2023, 10:22 252

♦ „Am ajuns la un portofoliu de peste 450.000 de metri pătraţi, reprezentând 20 de proprietăţi“.

Portofoliul de clădiri imobi­lia­re administrate de departamentul de Asset Services al firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox s-a triplat în ultimii cinci ani, ajungând la peste 450.000 metri pătraţi spaţii de birouri, logistică şi retail atât în Bucureşti, cât şi în ţară.

Oficialii companiei esti­mea­ză că acesta va înregistra un a­vans de cel puţin 10% până la finalul anului, în contextul preo­cupării tot mai accen­tua­te a pro­prietarilor de a gestiona cât mai eficient proiectele pe care le de­ţin din punctul de vedere al cos­turilor şi al relaţiilor cu chiriaşii.

„Am ajuns la un portofoliu de peste 450.000 de metri pă­traţi, repre­zentând 20 de proprietăţi, cu o valoare de piaţă de peste 500 de milioane de euro. În total, aceste proiecte găzdu­iesc 240 de chiriaşi, din domenii foarte diverse“, explică Mihaela Petruescu, partner asset services la Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mare pondere din portofoliul total administrat de Cushman & Wakefield Echinox este deţinută de proiecte de logistică (261.000 metri pătraţi), reprezentând 57% din total, acestea fiind urmate de cele de retail (125.000 metri pătraţi), cu 28% în total şi de clădirile de birouri (68.000 metri pătraţi), cu 15%.

Consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox susţin că poten­ţialul pieţei de management a active­lor imobiliare este semnificativ, iar creş­terea ar putea veni în principal din partea proprietarilor care deţin un portofoliu diversificat de proiecte, localizat în mai multe oraşe din ţară.

De asemenea, schimbările care au apărut pe piaţa imobiliară ca urmare a adoptării la scară mai largă a mode­lului hybrid de lucru, dar şi pe fondul creşterii dobânzilor bancare care limitează accesul la finanţare pentru achiziţia de locuinţe, ar putea crea noi oportunităţi pe piaţă în special prin dezvoltarea segmentului rezidenţial instituţional cu scopul închirierii.

Departmentul de Asset Services include şi divizia de Integrated Faci­lities Management, care a înregistrat de asemenea o evoluţie spectaculoasă, în special după criza sanitară, şi care a ajuns la un portofoliu de companii care ocupă în total circa 50.000 mp spaţii de birouri în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi au aproape 4.000 de angajaţi.

„Creşterea diviziei de Asset Ser­vi­ces este o dovadă că pe piaţa imo­bilia­ră nu este nevoie doar de consul­tanţă pentru a închiria sau cumpăra un spa­ţiu, iar accentuarea competiţiei dintre proprietari pentru a atrage chi­riaşi, şi din­tre companii pentru a atrage şi a re­ţi­ne cei mai buni angajaţi, impune sta­bilirea/crearea/dezvoltarea de echipe pentru a oferi cele mai mo­derne şi efi­ciente soluţii, şi cele mai bune condiţii de lucru“, adaugă Mihaela Petruescu.

Printre clienţii reprezentativi ai departamentului de Asset Services al companiei Cushman & Wakefield Echinox se numără o serie dintre cei mai mari investitori şi dezvoltatori din piaţa imobiliară locală, precum Ţiriac Imobiliare, Logicor, Zeus Capital & Resolution Property Investment, Rewe Romania, Colosseum Mall, Akcent Development sau Scallier.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO