Constructii & Imobiliare

Piaţa de birouri la 9 luni: Relocările au fost motorul cererii din Bucureşti, în timp ce în celelalte mari oraşe a dominat cererea pentru spaţii noi

 Piaţa de birouri la 9 luni: Relocările au fost motorul...

Autor: Roxana Rosu

15.10.2020, 10:59 660

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în Bucureşti şi în marile oraşe din România a depăşit 200.000 metri pătraţi în primele 9 luni, din care cererea netă (extinderea spaţiilor existente, noi contracte şi pre-lease) reprezintă aproape 40%, restul fiind relocări şi renegocieri de contracte.

Datele din acest an arată că raportul dintre cererea totală şi cea netă este diferit în Bucureşti comparativ cu marile oraşe.

Astfel, dacă în Bucureşti din totalul de 163.000 metri pătraţi tranzacţionaţi în primele nouă luni, cererea netă a reprezentat 30% din total, în afara Capitalei, din aproape 40.000 metri pătraţi cerere totală, 64% reprezintă închirieri de spaţii noi.

”Piaţa de birouri din România trece printr-o perioadă plină de provocări, dar cu toate acestea vedem că oraşele regionale continuă să fie pe lista companiilor care vor să se extindă local. Previzionăm că această tendinţă va continua, astfel că pentru următoarele luni vom mai vedea companii care vor închiria spaţii în oraşele regionale, unde găsesc resursele de care au nevoie şi, în principal, forţa de muncă”, a declarat Mădălina Marinescu, consultant Office Department JLL Romania. 

Structurat pe oraşe, în Cluj-Napoca au fost închise tranzacţii totale de 12.500 metri pătraţi, aproape integral reprezentând cerere nouă, în Braşov companiile au închiriat aproape 11.000 metri pătraţi, 75% fiind cere nouă, în Timişoara cererea netă a reprezentat aproape 30% din total, iar în Iaşi circa 34%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO