Constructii & Imobiliare

Japonezii de la Yusen Logistics semnează cu CTP pentru 19.000 mp de spaţii logistice în proiectul CTPark Bucharest, unde vor să dezvolte un hub regional de distribuţie pentru industria auto

Japonezii de la Yusen Logistics semnează cu CTP pentru...

Autor: Cristina Bellu

25.03.2024, 10:01 217

CTP, cel mai mare dezvoltator listat din Europa, proprietar şi manager de spaţii industriale şi logistice, a în­chiriat pentru cinci ani o suprafaţă de 19.000 mp de spaţii logistice în CTPark Bucharest companiei Yusen Logistics România, subsidiara locală a Yusen Logistics, unul dintre liderii globali în domeniul logisticii, controlat integral de Nippon Yusen Kabushiki (NYK Line), companie de transport maritim japoneză.

„Parcul CTP nu numai că ne completează ireproşabil operaţiunile noastre, dar este, de asemenea, deosebit de ofertant pentru viitorul nostru. (...) Suntem încrezători că această decizie va consolida şi mai mult poziţia noastră în piaţă,", spune Cosmin Rusu, Managing Director la Yusen Logistics (România).

Potrivit acestuia, noul hub logistic va servi drept centru regional de distribuţie pentru industria auto.

În tranzacţie, Yusen Logistics a fost consiliată de compania de consultanţă îmobiliară CBRE.

"Închirierea acestei suprafeţe semnificative pentru Yusen Logistics în CTPark Bucharest demonstrează soliditatea sectorului logistic din România şi confirmă că Bucureştiul este o locaţie excelentă pentru dezvoltarea de centre de distribuţie regionale şi globale, care iată, în cazul Yussen deserveşte 19 ţări de pe trei continente diferite.”, spune Călin Badea Consultant, Industrial & Logistics Services la CBRE Romania.  

El menţionează că în prezent, I&L rămâne un sector crucial, care se realiniază cu tendinţele de dinaintea pandemiei şi anticipează o cerere mai mare pentru acest an, în special în segmentele de producţie şi logistică.

"România rămâne o piaţă competitivă pentru acest sector, iar spaţiile moderne care urmează o politică de sustenabilitate şi sunt certificate BREEAM sau LEED se bucură de un interes mai mare atât din partea investitorilor, cât şi a ocupanţilor”, adaugă Călin Badea.

Potrivit CBRE Romania,sectorul industrial şi logistic se dezvoltă în mod constant, iar tendinţele recente indică o revenire a segmentelor de producţie şi logistică, în timp ce segmentele logistic şi auto au determinat cea mai mare cerere de spaţii I&L anul trecut. Analizând activitatea totală de închiriere prin prisma destinaţiei principale a spaţiilor închiriate, spaţiile destinate logisticii sunt, de departe, cel mai des solicitat tip, cu 53% din TLA, o tendinţă înregistrată începând cu 2022, când acest segment s-a plasat, de asemenea, pe primul loc.

Este preconizat ca această balanţă să încline în favoarea producţiei în trimestrele următoare. Tranzacţiile de închiriere din categoria 3PLs (third-party logistics) au înregistrat, de asemenea, o creştere de 35%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023.

Atât spaţiile industriale şi logistice noi, cât şi cele reamenajate nu pot neglija indicatorii cheie ai chiriaşilor existenţi şi potenţiali: eficienţa energetică, reducerea amprentei de carbon şi impactul ESG, care au devenit nu doar un avantaj important care trebuie marketat, ci şi mai ales o cerinţă importantă pentru mulţi ocupanţi ai sectorului.

Stocul industrial modern din România a atins un nou vârf, de 7,2 mil. mp la sfârşitul anului 2023, cu un total de 492.000 mp livraţi anul trecut, ceea ce reprezintă un procent de 7% din stocul actual. Media lunară a chiriilor a urcat accelerat până la 4,50 euro pe mp, subliniind o creştere de 9,76%% în ritm anual. Anul trecut, sectorul industrial a acumulat un volum de investiţii de 70 milioane de euro şi a reprezentat 14% din volumul total de investiţii tranzacţionate în 2023.

În acelaşi timp, la nivel naţional, rata de neocupare a fost de 4,9% la sfârşitul anului 2023, cu o diferenţă semnificativă în regiunea Bucureşti, unde rata de neocupare este de 5,5%, uşor mai mare decât media naţională, cu 0,3 pps mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Bucureştiul continuă să deţină ponderea majoritară în TLA înregistrat la finalul anului 2023, chiar dacă procentul său a scăzut la 49%, faţă de 60% cât se înregistra în anul precedent. Cu toate acestea, alte regiuni precum Vest/Nord-Vest şi Est/Nord-Est au înregistrat creşteri, impulsionate de dezvoltările de infrastructură din ultimii ani şi de cele preconizate pentru 2024.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO