Constructii & Imobiliare

Investiţiile imobiliare au depăşit 400 mil. euro în S1/2020, plus 18%, dar perspectivele sunt incerte pentru următoarea perioadă. Mihai Pătrulescu, Colliers:Predictibilitatea fluxului de venit rămâne cea mai mare problemă pe termen scurt, în special în zona birourilor şi hotelurilor

Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International

Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International

Autor: Cristina Bellu

06.08.2020, 11:03 399

Piaţa de investiţii imobiliare din România a încheiat prima jumătate a anului cu o valoare totală de 408 milioane de euro, plus 18% peste nivelul din S/2019, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 86% din volum, potrivit analiştilor companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, care apreciază că perspectivele sunt incerte pentru următoarea perioadă, în contextul în care mai multe tranzacţii majore au fost fie îngheţate sau chiar anulate.

Potrivit raportului Colliers,  în perioada ianuarie-iunie, peste un sfert din volumele înregistrate pe plan local au fost generate de vânzarea portofoliului GTC către fondul de private equity Optimum, care include mai multe proiecte de birouri în Bucureşti, tranzacţie estimată în jurul a 116 milioane de euro pentru România, în timp ce două tranzacţii de dimensiuni similare, care depăşesc 50 de milioane de euro, au provenit din încheierea celei de-a treia faze a proiectului de birouri The Bridge achiziţionate de proprietarii lanţului de bricolaj românesc Dedeman şi de birourile Global City Business Park achiziţionate de grecii de la Arion Green.

Cu toate acestea, 2020 era de aşteptat să fie cel mai bun an din perioada post-criză pentru piaţa investiţiilor imobiliare din România, spun consultanţii Colliers International, însă contextul pandemiei a încetinit performanţa în prima jumătate a anului. În acelaşi timp, mai multe tranzacţii mari, care depăşesc pragul de 100 de milioane de euro, inclusiv una care ar fi stabilit un record pentru piaţa locală în ceea ce priveşte dimensiunea, au fost amânate în contextul actual sau au fost chiar anulate.

„Predictibilitatea fluxului de venit rămâne cea mai mare problemă pe termen scurt, în special în zona birourilor şi hotelurilor. Cu toate acestea, acum există mai mult capital ca niciodată datorită injecţiilor de lichidităţi de la băncile centrale şi programelor fiscale guvernamentale. În consecinţă, există argumente solide că activitatea de investiţii va relua cursul pe măsură ce gradul de ocupare va începe să revină la normal”, explică Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO